IWM

Vliegers uit Tweede Wereldoorlog geïdentificeerd

80 jaar nadat hun vliegtuig werden neergehaald, kunnen vijf bemanningsleden eindelijk worden begraven.

In juni 1941 was een Britse Vickers Wellington T2990-bommenwerper op de terugweg naar Engeland. Maar boven Noord-Holland werd hij neergeschoten door een Duitse nachtjager.

Pas 80 jaar later is het wrak opgegraven in de gemeente Hollands Kroon, en daarin werden de lichamen van vijf bemanningsleden aangetroffen.

Na flink spitten in de archieven kan de Commonwealth War Graves Commission, die verantwoordelijk is voor militaire graven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de identiteit van de vijf vliegers bekendmaken: het waren Tsjechische staatsburgers in Britse dienst.

Slechts één man overleefde

Op 22 juni 1941 – dezelfde dag dat de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvielen, nam de bommenwerper deel aan een van de levensgevaarlijke geallieerde bombardementen op Duitsland.

Op de terugweg van een nachtelijke missie boven Bremen werden de Tsjechen ingehaald door een Duits jachtvliegtuig. Boven Nederland vloog de Vickers Wellington in brand en stortte hij neer.

Slechts één bemanningslid wist uit het toestel te ontkomen. Hij zat de rest van de oorlog in een Duits krijgsgevangenkamp.

Zijn vijf gesneuvelde kameraden worden later dit jaar begraven op een militair ereveld in Nederland. Naar verwachting zullen er zowel Tsjechische als Britse vertegenwoordigers bij aanwezig zijn.

Van de circa 2460 Tsjechen en Slowaken die in de Tweede Wereldoorlog dienden in de RAF, stierven er 493.