US AirForce/ABC 6
Carl Nesbitt, piloot uit de Tweede Wereldoorlog

Verdwenen piloot uit Tweede Wereldoorlog keert terug

Het duurde 79 jaar en de Berlijnse Muur moest vallen, maar nu is het stoffelijk overschot van een Amerikaanse piloot gevonden die bij het Duitse Leipzig werd neergehaald.

Vele duizenden soldaten die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, worden nog vermist. Maar na een lange speurtocht kan er in ieder geval eentje terugkeren naar huis.

De 23-jarige eerste luitenant Carl Nesbitt uit Ohio in de VS was piloot van een B-17-bommenwerper, bijgenaamd Flying Fortress, die op 29 mei 1944 werd neergeschoten tijdens een missie ten noordoosten van de Duitse stad Leipzig. Zes van de 10 bemanningsleden wisten uit het toestel te springen met hun parachute. Nesbitt was niet onder de gelukkigen.

Nesbitt

In 1992 kregen de nabestaanden van eerste luitenant Nesbitt deze herdenkingsplaat bij het museum van de Amerikaanse luchtmacht in Ohio.

© William Fischer, Jr.

Koude Oorlog belemmerde zoektocht

The American Graves Registration Command, de organisatie die na de oorlog gesneuvelde Amerikaanse soldaten opspoorde in Europa, had al in 1946 een van de omgekomen bemanningsleden gevonden op een plaatselijke begraafplaats. Maar voordat de overige drie opgespoord konden worden, maakte de Koude Oorlog nader onderzoek onmogelijk. Het stoffelijk overschot van Nesbitt bevond zich in Oost-Duitsland, achter de Berlijnse Muur.

Pas na de val van de DDR kon de zoektocht naar de laatste slachtoffers hervat worden, en in 2012 vond een team Amerikaanse speurders de plek waar Nesbitts bommenwerper was neergestort.

In 2019 kwam er toestemming om te graven en werd een van de inzittenden aangetoffen. En aan de hand van gebitsgegevens zijn deskundigen er nu eindelijk in geslaagd om deze persoon te identificeren als eerste luitenant Nesbitt. Op 15 mei 2023 wordt hij herbegraven in de staat Pennsylvania.