Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

De 14-jarige Daniel Kristiansen en zijn vader zijn eigenaar geworden van de Duitse Messerschmitt die ze dit voorjaar op hun terrein vonden.

© Henning Bagger/Scanpix
Oorlog - Tweede Wereldoorlog

Vader en zoon worden eigenaar van Duits jachtvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog

In maart werd er in Denemarken een Duitse Messerschmitt gevonden. Geen enkel museum heeft aanspraak gemaakt op het vliegtuig en dus is het nu eigendom van de vinders: een Deense vader en zoon.

In het voorjaar van 2017 moest de 14-jarige Daniel Kristiansen voor school een opstel schrijven over de Tweede Wereldoorlog.

Toen hij dat thuis vertelde, moest zijn vader ineens denken aan een verhaal dat hij van zijn opa had gehoord, over een Duits vliegtuig dat op hun grond was neergestort.

##

Piloten hadden condooms aan boord

Met behulp van metaaldetectoren, een graafmachine en een shovel vonden ze steeds meer onderdelen van het vliegtuig. En toen ze uiteindelijk op vijf tot zes meter diepte ook botresten en munitie vonden, namen ze contact op met de gemeente.

Inmiddels zijn alle onderdelen opgegraven, waaronder een boekje met de naam van de piloot – Hans Wunderlich – en een zak met onder andere munten en condooms.

Het vliegtuig is een Messerschmitt Bf 109, een éénmotorig jachtvliegtuig, en is volgens Duitse militaire documenten op 10 oktober 1944 neergestort.

Wat je vindt, mag je houden

De Duitser Hans Wunderlich had geen kinderen en geen enkel Deens museum heeft aanspraak gemaakt op het vliegtuig. En dus is het nu eigendom van de grondeigenaren – Daniel en Klaus Kristiansen.

Wat gaan jullie met het vliegtuig doen?

‘Dat is een goede vraag. Dat weten we nog niet precies. Misschien organiseren we eerst een kleine, lokale tentoonstelling. En als iemand het wil kopen, kunnen we daarover praten. Maar zover zijn we nog niet. Maar het is natuurlijk ook niet de bedoeling om het hier maar te laten liggen,’ zegt Klaus Kristiansen.

Daniel Kristiansen heeft zijn opstel ingeleverd voordat het vliegtuig werd gevonden, maar zijn vader zegt dat hij er een goed cijfer voor heeft gekregen.

Lees ook:

Wapens in de Tweede Wereldoorlog

Dit was het meestgebruikte vliegtuig van WOII

2 minuten
Tweede Wereldoorlog

Vondst: enorme bom uit de Tweede Wereldoorlog

2 minuten
Tweede Wereldoorlog

Afgeluisterd: Duitse soldaten moordden graag

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg