Tarawa: Erger dan D-Day

Wat een simpele invasie had moeten zijn, draaide uit op een nachtmerrie voor de Amerikanen. In 1943 proberen ze het strategisch belangrijke atol Tarawa in de Stille Oceaan te veroveren.

Een barrière van 1,5 meter hoog langs het water versperde de weg voor de Amerikaanse voertuigen. Op de eerste dag van de invasie stond de infanterie er alleen voor.

Het Japanse offensief in de Stille Oceaan is tot stilstand gekomen, en de VS maken zich op om terug te slaan. In het najaar van 1943 zet een armada van landingsvaartuigen koers naar het atol Tarawa in de zuidelijke Stille Oceaan. Het is maar een vlekje op de kaart, maar er ligt een strategisch belangrijk vliegveld dat de Amerikanen nodig hebben. De mariniers die aan land moeten gaan, hebben te horen gekregen dat het een makkelijke overwinning wordt.

In werkelijkheid ontaardt de landing in een nachtmerrie die 76 uur duurt. Japanse kanonnen en machinegeweren zorgen voor meer verliezen dan onder de troepen die het volgende jaar aan land zullen gaan op Omaha Beach in Normandië.

Op het strand vechten groepjes soldaten drie dagen lang om elke bunker, tot alle Japanse troepen verslagen zijn.

Lees veel meer over Tarawa

• In Historia 8/2012 lees je veel meer over de slag op Tarawa.
• Je kunt het artikel ook downloaden in pdf-formaat. Hiertoe dien je je te registreren als gebruiker op onze website. Dit is gratis en duurt niet lang.
• Log in en download het artikel hier