Tankslag bij Koersk
In een laatste stuiptrekking aan het Oostfront beveelt Hitler in 1943 zijn troepen om de stad Koersk in te nemen. Maar het Rode Leger staat de Duitsers op te wachten. Duizenden tanks vechten ten zuiden van de stad een enorme veldslag uit.

Hitler stuurde 2928 tanks en pantserhouwitsers naar het Oostfront om de stad Koersk in te nemen. Het was het grootste Duitse tankoffensief in het oosten.
Georgi Zjoekov verloor nog nooit een slag
Vóór de Slag bij Koersk had Zjoekov in 1939 al de Japanners verslagen bij Halhin Gol, in 1941 de Duitsers overwonnen bij Leningrad en Moskou en in 1942 het Duitse 6e Leger weggevaagd bij Stalingrad. En nu wilde hij hetzelfde doen bij Koersk. Hoewel Stalin er net als Hitler om bekendstond zich met militaire aangelegenheden te bemoeien, steunde de leider van de Sovjet-Unie Zjoekovs aanvalsplannen tegen Koersk zonder voorbehoud.
'Stalin luisterde beter dan ooit,' vertelde Zjoekov nadat hij zijn strategie had gepresenteerd, die erop gebaseerd was het Duitse leger – en vooral het tankonderdeel – uit te putten met een sterke verdediging. Stalin en Zjoekov wisten allebei dat de weg naar de overwinning op nazi-Duitsland lang zou zijn en onnoemelijk veel mensenlevens en materieel zou kosten. Ze waren er echter van overtuigd dat de vernietiging van de Duitse tankdivisies bij Koersk uiteindelijk zou leiden tot de zege.