Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitler stuurde 2928 tanks en pantserhouwitsers naar het Oostfront om de stad Koersk in te nemen. Het was het grootste Duitse tankoffensief in het oosten.

Oorlog - Slagen van de Tweede Wereldoorlog

Tankslag bij Koersk

In een laatste stuiptrekking aan het Oostfront beveelt Hitler in 1943 zijn troepen om de stad Koersk in te nemen. Maar het Rode Leger staat de Duitsers op te wachten. Duizenden tanks vechten ten zuiden van de stad een enorme veldslag uit.

Georgi Zjoekov verloor nog nooit een slag

Vóór de Slag bij Koersk had Zjoekov in 1939 al de Japanners verslagen bij Halhin Gol, in 1941 de Duitsers overwonnen bij Leningrad en Moskou en in 1942 het Duitse 6e Leger weggevaagd bij Stalingrad. En nu wilde hij hetzelfde doen bij Koersk. Hoewel Stalin er net als Hitler om bekendstond zich met militaire aangelegenheden te bemoeien, steunde de leider van de Sovjet-Unie Zjoekovs aanvalsplannen tegen Koersk zonder voorbehoud.

'Stalin luisterde beter dan ooit,' vertelde Zjoekov nadat hij zijn strategie had gepresenteerd, die erop gebaseerd was het Duitse leger – en vooral het tankonderdeel – uit te putten met een sterke verdediging. Stalin en Zjoekov wisten allebei dat de weg naar de overwinning op nazi-Duitsland lang zou zijn en onnoemelijk veel mensenlevens en materieel zou kosten. Ze waren er echter van overtuigd dat de vernietiging van de Duitse tankdivisies bij Koersk uiteindelijk zou leiden tot de zege.

Lees ook:

Nieuw nummer

Slag om Koersk - de grootste tankslag aller tijden

1 minuut
Slagen van de Tweede Wereldoorlog

$Onuitputtelijk Sovjetleger versloeg de Duitsers bij Koersk

15 minuten
Ramses stridsvogn
Egyptenaren

$IJdele farao schepte op over zijn grootse daden

17 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg