hommageauxheros.fr

Nieuw pretpark over D-day valt verkeerd

Een gepland themapark in Normandië stuit op hevig verzet. Een Disneyland over de Tweede Wereldoorlog? Dat nooit! Het grote geld moet afblijven van de inzet van onze voorouders, briesen de nabestaanden.

In 2025 moet in Normandië een themapark over D-Day opengaan. De attractie heet dan wel Tribute to the Heroes, maar critici zijn daardoor niet gerustgesteld.

De overlevenden van de gesneuvelden en plaatselijke Fransen verzetten zich tegen het project, dat munt wil slaan uit de bloedige gevechten van 6 juni 1944. Critici noemen de geplande toeristische attractie ’D-Day Land’ – met een duidelijke verwijzing naar Disneyland.

Het themapark moet gebouwd worden op 75 hectare land tussen de twee Amerikaanse landingsstranden Utah en Omaha bij Bayeux. Het park zou 600.000 toeristen per jaar moeten trekken.

In het themapark komt een theater met 1000 zitplaatsen. Acteurs en figuranten zullen optreden tegen een decor van beelden uit de Tweede Wereldoorlog.

© hommageauxheros.fr

Moeten we Saving Private Ryan verbieden?

In een open brief hebben 700 geschiedkundigen en familieleden van de soldaten die vochten en sneuvelden hun woede over het project geuit.

‘We zijn ontzet dat er van de herinnering aan hen een toeristische attractie gemaakt wordt. Goedkeuring aan dit project zou hun pijn en opoffering bagatelliseren – en onze dierbaren te kijk zetten in een op geld beluste amusementsonderneming,’ verklaart de groep.

De voormalige Franse minister van Defensie en bestuurder van de regio Normandië, Hervé Morin, neemt het echter op voor het project.

‘We hebben elk jaar 5 miljoen bezoekers in Normandië. Moeten we dan alle bedrijven sluiten die met de landingen in Normandië te maken hebben? Heeft iemand ooit geëist dat de film Saving Private Ryan verboden werd?’