Geallieerden betalen hoge prijs voor Monte Cassino

Monte Cassino: Eén heuvel ligt nog tussen de geallieerden en Rome. Bommen en granaten maken het leven van de troepen in de voorste linies tot een ware hel.

8 april 2013 door Rasmus Dahlberg & Esben Mønster-Kjær

De Slag om Monte Cassino was een persoonlijke vernedering voor Winston Churchill. Italië bleek bij lange na niet zo kwetsbaar als hij had gedacht. Dankzij de vele bergen en dalen, doorsneden door rivieren, waren de verdedigers in het voordeel.

Monte Cassino was van strategisch belang

Als de geallieerden door de Duitse Gustavlinie heen wilden breken, moesten ze langs Monte Cassino. De berg bood toegang tot het enige dal waardoor de geallieerde pantsertroepen konden oprukken.

Vier maanden lang bestormden divisies uit de hele wereld dezelfde paar kilometer frontlijn. Amerikanen, Britten, Nieuw-Zeelanders, Indiërs en Polen probeerden de berg te veroveren om de weg naar Rome vrij te maken.

De strijd deed nog het meest denken aan de Eerste Wereldoorlog. De soldaten vochten maandenlang om elke vierkante meter grond en legden loopgraven aan om in te schuilen.

Dure overwinning

Ondertussen werd een van de mooiste streken van Italië, inclusief het prachtige middeleeuwse klooster op de top van Monte Cassino, door kanonnen en bommenwerpers verwoest. Aan het eind van de slag restte er slechts een maanlandschap.

Toen de geallieerden de berg eindelijk veroverd hadden en door de Gustavlinie heen waren gebroken, likten ze hun wonden. 55.000 geallieerde soldaten waren gesneuveld, tegen maar 20.000 Duitsers. En de Duitsers beten zich vast in een nieuwe linie verder naar het noorden.

Lees meer en bekijk de foto's

Bekijk de fotogalerij over de Slag om Monte Cassino. Klik op de link rechts.

Lees ook het grote artikel in Historia 3/2013, of download het door op de knop hieronder te klikken.

Sikhs in Britse dienst weigerden hun tulband voor een legerhelm te verruilen. Foto: Getty/All Over Press

De onverbeterlijke optimist Kesselring was geliefd bij zijn soldaten. Na de oorlog was hij actief in veteranenorganisaties. Foto: Polfoto/Ullstein bild

Ruim 250 geallieerde bommenwerpers bestookten het klooster op Monte Cassino. Foto: Polfoto/Topfoto

De abdij is herbouwd en trekt jaarlijks duizenden toeristen en katholieken. Foto: Polfoto/Corbis

De geallieerden deden het rustig aan bi Anzio. Ze lieten hiermee de kans schieten om de Duitsers te verdrijven. Foto: Getty/All Over Press

De Nieuw-Zeelanders waren wel wat gewend, maar Montecassino was zwaar. Foto: Polfoto/Topfoto

De Marokkaanse soldaten van Frankrijk waren beruchte messentrekkers. Foto: Getty Images

Polen die voor de geallieerden hadden gevochten, werden na 1945 met de nek aangekeken. Foto: Getty/All Over Press

De geallieerden en de Duitsers vochten bijna een half jaar lang in de huizen van Cassino. Foto: Scala/BPK

Bekijk ook ...