Rusland wil goelagarchieven vernietigen

In 2014 gaven de Russische autoriteiten opdracht tot de vernietiging van archiefkaarten van goelaggevangenen.

Tot 25 miljoen mensen werden in de Sovjet-Unie naar de goelag gedeporteerd, vooral tijdens het bewind van Stalin van 1922 tot 1953.

© Shutterstock & Alamy

Het goelagmuseum in Moskou heeft ontdekt dat de Russische regering in 2014 een geheim bevel uitvaardigde om archiefkaarten van voormalige goelaggevangenen te vernietigen.

Volgens het museum heeft de vernietiging ‘rampzalige gevolgen’ voor toekomstig onderzoek naar de beruchte werkkampen van de Sovjet-Unie, zo schrijft de Britse krant The Guardian. De krant meldt dat de autoriteiten in de oostelijke regio Magadan al gehoor hebben gegeven aan het bevel.

Gevangenen werkten zich dood

De goelagkampen werden kort na de Russische Revolutie in het leven geroepen. Officieel sprak men van ‘verbeteringskampen’, maar in de praktijk waren het straf- en werkkampen waar politieke tegenstanders, misdadigers, krijgsgevangenen en boeren zich dood moesten werken.

Vernietiging wekt opschudding

Na de val van de Sovjet-Unie werden de dossiers van de gevangenen vernietigd, maar de Russische politie en inlichtingendienst bewaarden de archiefkaarten met hun persoonsgegevens. Die bevatten mogelijk informatie die van groot belang is voor onderzoekers.

Het vernietigingsbevel heeft tot veel woede geleid bij de Russische oppositie, die de regering verwijt dat ze de misdaden van Stalin probeert te verdoezelen.