Institute of National Remembrance/BPiI/xtt & Shutterstock

Rode Leger mishandelde en vermoordde Poolse nonnen

Toen de nazi’s zich in 1944 uit Polen terugtrokken, plunderden en teisterden de Russische soldaten de veroverde gebieden.

Poolse archeologen hebben de stoffelijke overschotten gevonden van drie nonnen, die in de Tweede Wereldoorlog door de Russen zijn mishandeld. Dat meldt het Poolse Instituut van Nationale Herdenking.

De drie waren de laatsten van een groep van zeven katholieke nonnen, die volgens documenten uit 1945 tijdens de opmars van het Rode Leger door Polen zijn vermoord.

Naar aanleiding van de documenten gingen Poolse archeologen in 2020 op zoek naar de graven van de nonnen.

De soldaten van het Rode Leger mishandelden veel Poolse burgers.

© Shutterstock

Sindsdien waren vier van de vrouwen gevonden, en in december leidde het opsporingswerk de archeologen naar een kerkhof in de stad Orneta – zo’n 100 kilometer ten oosten van Gdansk. Hier werden de laatste drie nonnen aangetroffen.

Stalins soldaten doodden onschuldige burgers

Het kostte wel wat tijd om de vrouwen op te graven, omdat er in de jaren na de Tweede Wereldoorlog nieuwe graven waren gedolven boven op die van de nonnen.

Dat het echt om de vermoorde nonnen ging, werd duidelijk toen de archeologen rozenkransen en een kruis vonden. De nonnen behoorden tot de slachtoffers van de wrede opmars van het Rode Leger.

De nonnen behoorden tot de vele Poolse burgers die werden vermoord door het Rode Leger.

© Institute of National Remembrance/BPiI/xtt

In 1944 vielen Stalins soldaten plunderend Polen binnen, waar ze zowel Poolse verzetsstrijders als burgers mishandelden en vermoordden. Geestelijken werden extra hard aangepakt.

Bij een van de nonnen waren de ogen uitgestoken en was de tong weggesneden, en ze was 16 keer gestoken met een bajonet.