United States Library of Congress & Shutterstock

Propaganda werd ingezet tegen geslachtsziekten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde het Amerikaanse leger lokale vrouwen af als een bijna net zo grote bedreiging als vijandelijke soldaten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vormden geslachtsziekten een enorm probleem, waardoor het Amerikaanse leger bijna zeven miljoen mandagen verloor.

Toen de VS de Tweede Wereldoorlog inging, was het leger vastbesloten om dit niet nog eens te laten gebeuren. Miljoenen dollars werden opzijgezet voor een propagandacampagne die de soldaten waarschuwde voor de vele gevaren van lokale vrouwen.

In combinatie met een verbeterde behandeling zorgde de propaganda van het leger ervoor dat de VS ongeveer 90 procent minder soldaten verloor aan geslachtsziekten dan tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het leger voerde propaganda door te benadrukken dat VD’s (geslachtsziekten) een bron van schaamte waren.

© U.S. National Archives and Records Administration

Stan Lee stond achter Amerikaanse propaganda

De legendarische stripauteur Stan Lee was het bekendst vanwege superhelden als Spider-Man, de Hulk en Iron-Man, die in de jaren 1960 wereldberoemd werden.

Lee werkte al aan tekenfilms tijdens de Tweede Wereldoorlog: vanaf 1943 maakte hij deel uit van de Training Film Division van het Amerikaanse leger. Hij maakte onder meer instructiefilmpjes en propaganda gericht op Amerikaanse soldaten.

Volgens Lee zelf had hij vooral groot succes met zijn campagnes tegen soa’s (geslachtsziekten), die de troepen waarschuwden tegen de gevaren van omgang met lokale vrouwen.