Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ouders probeerden tot het laatst hun kinderen te redden

Archeologische vondsten bij Sobibór in Polen onthullen het lot van joodse kinderen uit Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd.

Yoram Haimi

In het voormalige concentratiekamp in Sobibór in het oosten van het huidige Polen hebben archeologen vier naamplaatjes gevonden. Die waren van joodse kinderen die door de nazi’s in de gaskamers zijn omgebracht.

Aan de naambordjes is af te lezen dat de vier kinderen uit Amsterdam kwamen.

© Yoram Haimi

De naamplaatjes zijn mogelijk door de ouders aan de kinderen gegeven in de hoop dat ze daarmee op een dag weer thuis zouden kunnen komen. Op de plaatjes staan de naam, geboortedatum en geboorteplaats van het kind. Alle vier de kinderen kwamen uit Amsterdam.

Dodental kan hoger zijn dan aangenomen

Archeologen hebben het lot van de kinderen nader onderzocht. Het blijkt dat ze alle vier deel uitmaakten van een deportatie van circa 1300 kinderen van vier tot acht jaar, die van hun ouders werden gescheiden en naar Sobibór werden gestuurd. Kort na aankomst werden de kinderen vergast.

De nazi’s sloten in oktober 1943 het vernietigingskamp in Sobibór na een grote uitbraak van gevangenen, waarbij circa 300 gevangenen ontkwamen. Zeker 58 van hen hebben de oorlog overleefd.

© United States Holocaust Memorial Museum

Een van de archeologen, Yoram Haimi, werkt al jaren aan het opsporen van de slachtoffers van Sobibór. Hij heeft vastgesteld dat het aantal joodse slachtoffers in het kamp hoger moet liggen dan het officiële aantal van 250.000.

’We zullen nooit weten hoeveel joden er in dit kamp zijn vermoord. Maar afgaande op de grootte van de massagraven moeten het er veel meer zijn geweest dan 250.000,’ vertelt Haimi in een interview met de online nieuwsdienst Live Science.

Lees ook:

Noord-Amerikaanse indianen

Mysterieus Azteeks reliëf van arend gevonden in Mexico

2 minuten
Tweede Wereldoorlog

Gestapo joeg Europa schrik aan

16 minuten
Tweede Wereldoorlog

Jachtvliegtuig uit Tweede Wereldoorlog gevonden onder het ijs

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg