Hitler gefopt: Bluf beïnvloedde verloop van Tweede Wereldoorlog
In 1943 vinden de Duitsers een lijk verkleed als Britse koerier met valse militaire documenten. Ze trappen in de val en denken dat er een invasie in Griekenland op komst is. Lees over de inlichtingenoperatie die de weg vrijmaakte voor de geallieerde legers in Zuid-Europa en voor een keerpunt in de oorlog zorgde.

Vóór het lichaam van majoor William Martin in zee werd gegooid, deed men ‘geheime documenten’ en sleutels in zijn zakken. Majoor Martins toegangspas was verlopen op 31 maart; hij was het ‘vergeten’ te vernieuwen. Zo was het nog geloofwaardiger.
Op 30 april 1943 om 4.30 uur ligt de Britse onderzeeër HMS/M Seraph in de pikdonkere Middellandse Zee, op zo’n twee kilometer van de Zuid-Spaanse kust.
Aan dek staan vijf marineofficiers te kijken naar de metalen cilinder die een paar minuten eerder uit de onderzeeër is gesleept.
De mannen, die daarna weer benedendeks worden gestuurd, denken dat de cilinder allerlei geheime meteorologische apparatuur bevat.
Opperbevelhebber luitenant Jewell van de onderzeeër is de enige van de vijf officiers aan dek van de onderzeeër die weet wat er echt in de cilinder zit.
De slechts 29-jarige Jewell schraapt zijn keel, want hij gaat het geheim nu aan zijn collega-officiers toevertrouwen. De cilinder die voor hen op het dek ligt, bevat een lichaam dat van de Engelse inlichtingendienst een valse identiteit heeft gekregen.
Het lichaam moet de 36-jarige majoor William Martin van de koninklijke marine, de Royal Marines, voorstellen.
Met een krachtsinspanning tillen de mannen samen het deksel van de cilinder op. Een moment verstijven ze bij de aanblik van de dode man. Het lichaam, dat een uniform van de Royal Marines draagt, is duidelijk in ontbinding.
Luitenant Jewell buigt zich over het lichaam om te controleren of alle details kloppen. De verstijfde vingers van de dode zijn om een map met documenten van de inlichtingendienst geklemd.
De geheime documenten in de map geven een beschrijving van de plannen van de geallieerden voor de invasie in Zuid-Europa.
De documenten zijn vals en bedoeld om in Duitse handen te vallen, om de Duitsers wijs te maken dat de invasie ergens anders gaat plaatsvinden dan op de geplande locatie.
De map zit goed vast aan de riem van het lichaam en de documenten liggen op hun plaats. Jewell ademt diep in en begint lucht in het reddingsvest van de dode majoor te blazen.
Als hij klaar is, nemen de vijf mannen hun pet af en spreken ze een kort gebed uit.
Dan laten ze het lichaam voorzichtig in het koele water van de Middellandse Zee zakken. Met een zetje sturen ze het op zijn laatste reis, met het tij mee naar de Zuid-Spaanse kust.
‘Majoor Martin’ is ten strijde getrokken. Of hij zijn taak kan volbrengen, zal de tijd uitwijzen.