Oorlogstrauma’s tasten genen aan
Een Amerikaans onderzoeksteam poneert de controversiële theorie dat de trauma's van concentratiekampgevangenen invloed hebben op de genen van hun kinderen.

Miljoenen joden vonden de dood in de concentratiekampen. De trauma’s van de overlevenden zouden de genen van de volgende generatie hebben veranderd.
Resultaten van ziekenhuis in New York
De trauma’s die joden opliepen in de concentratiekampen veranderden de genen van hun kinderen. Dat is de omstreden conclusie van wetenschappers van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York, die 32 joden onderzochten die de Holocaust overleefden.
DNA van kinderen van slachtoffers onderzocht
De onderzoekers vergeleken DNA van de kinderen van de slachtoffers met dat van joodse families die tijdens de oorlog buiten Europa woonden. Kinderen van gevangenen bleken een verhoogd risico op onder meer stress te hebben.
‘De genetische veranderingen kunnen alleen veroorzaakt zijn door de Holocausttrauma’s van hun ouders,’ aldus Rachel Yehuda, de onderzoeksleider.
De resultaten zijn controversieel omdat veel wetenschappers betwijfelen dat externe omstandigheden genen kunnen veranderen. Maar muizen blijken angst van hun ouders te kunnen erven.
Lees meer: De SS bouwde de doodssfabriek Auschwitz, die uitgroeide tot een van de vreselijkste plekken ter wereld. Volgens historici kwamen hier 1,1 miljoen mensen om.