Popperfoto / Getty Images

Oorlogsmascotte raakt racistische naam kwijt

Het Britse 617e Squadron, de ‘Dambusters’, hadden in de Tweede Wereldoorlog een mascotte, van wie de grafsteen nu is veranderd.

De Britse luchtmacht Royal Air Force (RAF) heeft een naam verwijderd van een grafsteen in Scampton in Engeland.

In het graf ligt het stoffelijk overschot van een zwarte labrador, die in de Tweede Wereldoorlog de mascotte was van het 617e Squadron van de RAF.

De hond heette Nigger, een woord dat tegenwoordig wordt beschouwd als een zeer denigrerende benaming voor iemand van Afrikaanse origine. De RAF laat weten dat het geen prominente plek meer wil geven aan zo’n aanstootgevende term.

De reden dat de hond überhaupt een grafsteen heeft, is dat hij bij een van de beroemdste luchtmachteenheden van de oorlog hoorde. Het Britse 617e Squadron bombardeerde op 16 en 17 mei 1943 drie belangrijke Duitse dammen.

De zogeheten Operatie Chastise maakte de deelnemende piloten beroemd bij het Britse publiek en leverde hun de bijnaam ‘Dambusters’ op.

Hond kwam om bij tragisch ongeluk

De labrador was van Guy Gibson, de commandant van het 617e Squadron. Hij nam de hond vaak mee op oefenvluchten, en op den duur ging de eenheid de zwarte hond als een mascotte beschouwen.

Tot verdriet van Gibson en de rest van het squadron kwam de hond om op de dag van hun beroemde bombardement. De labrador werd op de basis overreden en is later begraven.

Op het besluit om de naam van de grafsteen te verwijderen kwam kritiek van parlementslid sir Edward Leigh:

‘We moeten het verleden uitleggen, erover onderwijzen en ervan leren. Maar we moeten het niet herschrijven.’