Nazivliegtuig lag jaren in grot

Een bommenwerper van de Luftwaffe van nazi-Duitsland is in de Franse Pyreneeën opgedoken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog botste het toestel op een berg, en boze bewoners dumpten het in een grot.

Het wrak werd ontdekt in een 90 meter diepe grot.

Luftwaffebommenwerper gevonden in grot

Franse archeologen, grotklimmers en vliegtuigfanaten hebben het wrak gevonden van een Duitse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De Dornier Do 217 K lag in de Franse Pyreneeën onder in een grot.

Volgens een van de vinders, Gilles Collaveri, is het een unieke vondst. "Dit is de enige Dornier 217 die er nog is. Doordat de wrakstukken beschut waren tegen de regen verkeren ze bovendien in goede staat", verklaart hij.

Twee vliegtuigen stortten neer in 1944

Er zijn onder andere delen van de vleugel, munitie en zuurstofflessen gevonden. Volgens Collaveri, die zelf in het gebied woont, komen de wrakstukken van een van de twee bommenwerpers die in juni 1944 hier neerstortten. Een week eerder waren de geallieerden in Normandië geland en de Duitsers deden alles om de vijand af te stoppen. Vanuit Toulouse in Zuid-Frankrijk vertrokken bommenwerpers naar de havenstad Cherbourg in het noorden om de geallieerde schepen te bombarderen.

Op de weg terug botsten twee toestellen op een berg. Acht bemanningsleden kwamen om het leven.

Bewoners hielden niet van Duitsers

Een van de vliegtuigen werd direct door het Duitse leger geborgen. Na de oorlog dumpten omwonenden de tweede bommenwerper in een grot om van het wrak en de herinneringen af te zijn.

Volgens Gilles Collaveri gaan de wrakstukken nu naar geïnteresseerde Duitse en Franse musea.