Het visum van Jakiw Palij uit 1949.

 Jakiw Palij loog over zijn verleden toen hij in 1949 een visum aanvroeg voor de VS. 

VS zet laatste SS-bewaker uit naar Duitsland

Na 14 jaar getouwtrek is de 95-jarige Jakiw Palij uitgezet naar Duitsland. De Amerikanen zijn blij dat ze van hun laatste SS-bewaker af zijn.

28 september 2018 door Bue Kindtler-Nielsen

Na 14 jaar juridisch getouwtrek is de 95-jarige voormalige nazi Jakiw Palij door de VS uitgezet naar Duitsland. Palij werd getraind door de doodseskaders van de SS en werkte in het concentratiekamp Trawniki in Polen.  

‘Eindelijk is het zo ver. Dit is de laatste nazi,’ zei Dov Hikind, politicus en lid van het parlement van de staat New York. Palij was het laatste voormalige lid van de SS dat in het land verbleef.  

Palij werkte samen met massamoordenaars

De SS-bewakers van Trawniki pleegden enkele van de bloedigste misdaden van de oorlog. De meesten waren verbonden aan Aktion Reinhard, het Duitse plan om de Poolse joden uit te roeien. 

De SS haalde bewakers van Trawniki regelmatig naar andere kampen om massa-executies uit te voeren. De naam van Palij kwam voor op lijsten van het SS-personeel van Trawniki, maar hij heeft zichzelf altijd verdedigd door te beweren dat hij slechts bruggen in de omgeving van het kamp bewaakte. 

Niemand wilde hem hebben

Palij, die is geboren in Polen, probeerde lang zijn verleden verborgen te houden en loog op zijn immigratiepapieren toen hij in 1949 naar de VS kwam. In 2003 raakte hij zijn Amerikaanse staatsburgerschap kwijt nadat hij door de mand gevallen was, waardoor hij stateloos werd. Een jaar later werd bepaald dat hij uitgezet moest worden, maar geen enkel land wilde hem hebben. Het kostte de Amerikanen 14 jaar om de Duitsers zo ver te krijgen dat ze hem wilden ontvangen. 

Het is onzeker wat er nu met de hoogbejaarde man gaat gebeuren. Duitse aanklagers denken niet genoeg bewijs te hebben om hem veroordeeld te krijgen wegens oorlogsmisdaden. 

Bekijk ook ...