De burgemeester van de Poolse stad Zlocieniec houdt de tijdcapsule uit 1934 omhoog. 

© AP/Polfoto

Tijdcapsule van de nazi's gevonden in Polen

De koperen cilinder werd begraven in 1934, toen het nazisme in opmars was. Poolse archeologen hebben de tijdcapsule opgegraven uit de fundering van een van Hitlers nazistische academies.

5 oktober 2016 door Jannik Petersen

Tegenwoordig is Zlocieniec Pools, maar in 1934 heette de stad Falkenburg, lag hij in Pommeren en hoorde hij bij het Duitsland van Adolf Hitler. Hier, op 100 kilometer van de Oostzee, liet de Führer van 1934 tot 1936 een grote academie bouwen, waar toekomstige nazileiders moesten worden opgeleid.

Diep in de fundering van de zogeheten Ordensburg Krössinsee begroeven de nazi's een tijdcapsule voor de komende generaties.

Geruchten over film maakten nieuwsgierig

Na de nederlaag tegen de geallieerden raakte Duitsland grondgebied kwijt en kwam Falkenburg aan de Poolse kant van de grens te liggen. De Polen hadden weinig interesse in nazistische propaganda, waardoor de tijdcapsule tientallen jaren bleef liggen.


Pas toen het Poolse archeologen ter ore kwam dat de capsule een film zou bevatten die in 1933 in Falkenburg was opgenomen, kwamen ze in actie. De kans om te zien hoe hun stad er meer dan 80 jaar geleden uitzag, wilden ze niet laten lopen.

Nazi's hadden zich bedacht

In september 2016 werd de tijdcapsule op zes meter diepte in het betonnen fundament van de Ordensburg Krössinsee gevonden. Toen de archeologen hem openden, was de teleurstelling echter groot: de film zat er niet in. Misschien hadden de nazi's zich op het laatste moment bedacht.

De circa één meter lange koperen cilinder bevatte wel twee exemplaren van Hitlers boek Mijn kamp, foto's van de Führer en kranten uit 1934.

Daarnaast werden er een verslag over de bouw van de academie en een nazispeldje aangetroffen. De capsule bevatte echter geen groet aan de toekomst of persoonlijke berichten die historici nieuwe informatie hadden kunnen geven over het dagelijks leven in nazi-Duitsland.

De Ordensburg Krössinsee bestond uit 20 barakken en een hoofdgebouw met een klein amfitheater ervoor.

© Bundesarchiv, Bild 146-2007-0123 / CC-BY-SA 3.0

De toekomstige nazileiders zaten een jaar op Ordensburg Krössinsee, waar hun karakter werd gevormd door middel van sport. Op andere nazi-academies kregen ze onderricht in rassenleer en bestuur.

© Bundesarchiv, Bild 146-1985-108-16A / CC-BY-SA 3.0

Bekijk ook ...