Rapport beschrijft nazimisdaden

In een Londens archief vond een Duitse historicus bij toeval een zeer zeldzaam rapport uit de Tweede Wereldoorlog, waarin nazimisdaden tegen de joden in Düsseldorf in detail zijn vastgelegd.

Het deportatierapport laat zien hoe de joden in grote groepen bijeen werden gedreven en in treinen werden gepropt.

Het deportatierapport van de nazi’s is nog maar het tweede dat ooit is gevonden. Het document doet verslag van de gruwelen waaraan gedeporteerde joden in de Tweede Wereldoorlog werden onderworpen. Het werd ontdekt toen de Duitse historicus Bastian Fleermann onderzoek deed in de Londense Wiener Library voor Holocauststudies.

Joden moesten vier dagen staan

Het document beschrijft de deportatie van 992 joden in november 1941 van Düsseldorf naar Minsk in het huidige Wit-Rusland. In het rapport doet politiechef Wilhelm Meurin verslag van de lange reis naar het oosten, met temperaturen die tot ver onder het vriespunt kwamen. Hij vertelt onder meer dat de trein zo vol zat dat veel joden vier dagen lang rechtop moesten staan. Ook kregen ze na de Russische grens geen water meer.

Volgens het rapport werden de Duitse joden ‘uitgeladen’ in Minsk, waar 8000 Russische joden al ter dood waren gebracht of waren gedeporteerd. Meurin beklaagt zich vooral over het feit dat hij derde klas moest reizen. Ook is hij verontwaardigd over zijn kleine alcoholrantsoen, en hij had onderweg graag oorwarmers willen hebben.

Volgens deskundigen is het rapport van groot historisch belang omdat de nazi’s tegen het einde van de oorlog de meeste bewijzen van hun misdaden vernietigden.