NASA investeert miljoenen in ruimte-idee van ex-nazi

50 jaar geleden kwam de belangrijkste raketbouwer van de nazi’s met een idee. Het Amerikaanse ruimteagentschap gaat nu voor 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) onderzoeken of dit idee haalbaar is.

Wernher von Braun bedacht in de jaren 1960 een concept voor een goedkoop ruimtestation. NASA wil zijn idee nu nader onderzoeken.

© Creative Commons

In de jaren 1960 bedacht Wernher von Braun een manier om goedkoop ruimtestations te bouwen.

Nu heeft NASA met drie particuliere Amerikaanse bedrijven een contract afgesloten van in totaal 10 miljoen dollar (bijna 9 miljoen euro) om te testen of zijn wilde idee werkelijkheid kan worden.

Brandstoftank wordt laboratorium

Het idee is om oude raketten die in een baan om de aarde zijn gebracht, te hergebruiken door ze te verbouwen tot bemande ruimtestations.

Volgens Wernher von Braun was dat mogelijk door twee raketten te lanceren: een bemande en een onbemande.

De onbemande raket moet goederen en bouwelementen meenemen en de andere brengt de bemanning naar de ruimte. De brandstoftank van de onbemande raket zou bijvoorbeeld worden hergebruikt als een onderdeel van het laboratorium van het ruimtestation.

Ex-nazi wordt belangrijke man bij NASA

De man achter dit idee, Wernher von Braun, droeg in de Tweede Wereldoorlog bij aan de ontwikkeling van de Duitse V2-raket. Deze raketten waren de troefkaart van de nazi’s en moesten Groot-Brittannië bestoken om zo de overwinning van het Derde Rijk te bewerkstelligen.

Ingenieur Von Braun was gespecialiseerd in ruimtevaart. Na de oorlog gaf hij zich over aan de Amerikanen en verhuisde hij met zijn team van raketonderzoekers naar de VS.

Wernher von Braun in zijn kantoor op het Marshall Space Flight Center in Alabama in 1964.

© Creative Commons

In de VS werd hij een belangrijke man bij het Amerikaanse ruimteprogramma. Hij bouwde onder andere de Saturnus V-raket, die was betrokken bij de eerste maanreizen.