Hoe komen we aan de Hitlergroet?

De nazi’s gebruikten de karakteristieke groet veelvuldig, maar het idee om met gestrekte arm te groeten zou zijn geïnspireerd op een van de grootste, machtigste imperia in de geschiedenis: het Romeinse Rijk.

In 1925 stelde Mussolini de Romeinse groet verplicht voor alle ambtenaren.

© Daily Galaxy

De nazi’s waren niet de eersten die met gestrekte arm groetten. Het idee hadden ze geleend van de Italiaanse fascisten, die vanaf ongeveer 1920 de zogenoemde Romeinse groet gebruikten.

De fascisten van Mussolini wilden het glorieuze Romeinse Rijk in ere herstellen en geloofden dat hun groet rechtstreeks uit het oude imperium afkomstig was.

Nationalist maakte groet populair

Er bestaan echter geen historische bewijzen dat de Romeinen deze groet kenden. Het gebaar werd populair gemaakt door de Italiaanse nationalist Gabriele ­D’Annunzio.

In 1914 maakte hij de stomme film Cabiria, waarin Romeinen te zien waren die elkaar met gestrekte arm groetten. Hij voerde de groet in toen hij in 1919 leider werd van de fascistische Vrijstaat Fiume.

Franse schilder schiep Romeinse groet

In het werk De eed van de Horatii uit 1784 beeldde de Franse schilder Jacques-Louis David Romeinen af die met gestrekte arm groetten.

Hij had gebruikgemaakt van historische bronnen, maar het beeld zelf is pure fantasie.

Leer hier meer over het schilderij: