Wikipedia

Enorme nazischat gevonden in de Atlantische Oceaan

SCHATTENJACHT: Een kist met meerdere tonnen goud. Dat denken Britse schatzoekers te hebben gevonden in het wrak van het Duitse oorlogsschip SS Minden, dat ten zuiden van IJsland op de zeebodem ligt.

De Tweede Wereldoorlog was net uitgebroken toen het Duitse oorlogsschip SS Minden op 6 september 1939 vanuit Brazilië vertrok. Het had een kostbare lading aan boord – wel 4 ton goud uit Zuid-Amerika – die rechtstreeks naar Duitsland moest worden gebracht.

Maar de SS Minden zou nooit op zijn bestemming aankomen.

Britse troepen spotten het schip voor de kust van IJsland, waaropHitler beval het tot zinken te brengen, om te voorkomen dat het goud in geallieerde handen viel.

Nu, na bijna 78 jaar op de bodem van de Atlantische Oceaan, is het verhaal van het Duitse oorlogsschip op weg naar de oppervlakte.

Teruggestuurd door IJsland

In april dit jaar ontdekte een groep Britse schatzoekers een kist in de postkamer van het wrak van de SS Minden. Ze denken dat deze het goud bevat dat de nazi’s ertoe bracht het schip tot zinken te brengen toen het door de geallieerden werd ontdekt.

De schatzoekers hadden echter niet de vereiste vergunning om het wrak te doorzoeken en zijn daarom door de IJslandse autoriteiten naar huis gestuurd.

De Britten hebben inmiddels om toestemming gevraagd om terug te keren en de kist met goud mee te nemen naar Engeland, omdat ze van mening zijn dat het toebehoort aan de vinders.

Twijfel over het bestaan van de schat

Volgens diverse Britse media is de inhoud van de kist wel 100 miljoen pond waard, bijna 112 miljoen euro. Historici hebben in de loop der jaren twijfels geuit over het bestaan en de waarde van de schat. Maar volgens experts bevestigt deze vondst dat er wel degelijk een enorme nazischat op de bodem van de Atlantische Oceaan ligt.