Eén april: Historicus: Bewezen dat Hitler naar Argentinië vluchtte

Volgens een historicus heeft een Argentijnse boer overtuigend bewijs gevonden dat Adolf Hitler in Argentinië heeft gewoond.

Hitler wisselde volgens professor Bill Chestnut vaak van identiteit en veranderde regelmatig zijn uiterlijk. Chestnut wil de naam op het gevonden paspoort pas op de persconferentie van dinsdag bekendmaken.

Volgens historici is een van de grootste raadsels van de wereldgeschiedenis opgelost.

Een boer deed namelijk een baanbrekende vondst op de hooizolder van zijn boerderij in het zuiden van de Andes. Hij ontdekte een paspoort dat volgens de hoofdcommissaris van politie van Buenos Aires, Santiago Arlequin, van de Führer is geweest.

'Ik ben ervan overtuigd dat dit paspoort van Hitler was. Het is gedateerd op 23 maart 1950. We weten daardoor nu dat Hitler op dat moment nog leefde en dat hij in Argentinië was,' aldus de commissaris.

De vondst ondersteunt een aantal FBI-documenten uit 1945, die meldden dat Adolf Hitler en Eva Braun vermoedelijk aan land waren gegaan in Argentinië. Op 28 juni 1945 was er een onderzeeër gesignaleerd aan de Argentijnse kust, en twee passagiers – een Duitse officier en een vrouw – waren van boord gegaan.

Historicus is overtuigd

Bill Chestnut, hoogleraar aan de universiteit van Arizona in de VS, doet al sinds 1970 onderzoek naar de verdwijning van Adolf Hitler en valt Arlequin bij. Hij denkt ook met zekerheid te kunnen zeggen dat het om het paspoort van Hitler gaat, en kan ook uitleggen waarom het op de hooizolder is gevonden:

'Ik vermoed dat Hitler meerdere keren van paspoort heeft gewisseld. Hij moet geweten hebben dat alle inlichtingendiensten ter wereld naar hem op zoek waren, en hij veranderde daarom regelmatig van identiteit.'

Hitler kreeg hulp

Volgens Chestnut kon Hitler die paspoorten zelf niet vervalsen en moet hij dus hulp van buitenaf hebben gehad:

'We weten uit oude FBI-documenten dat een onbekende Argentijn Hitler en Braun van de kust naar een stad smokkelde, waar ze zich schuil konden houden. Diezelfde man zou Hitler tot zijn dood aan nieuwe paspoorten hebben kunnen helpen.'

Chestnut en Arlequin zullen op dinsdag 5 april om 11.00 uur een persconferentie geven op de universiteit van Arizona. Dan zullen ze meer details bekendmaken over het paspoort van Hitler en diens verblijf in Argentinië na de Tweede Wereldoorlog.

Meerdere FBI-documenten maken gewag van een onderzeeër die in 1945 Adolf Hitler en Eva Braun naar Argentinië zou hebben gebracht.

© National Archives