Getty Images

Dokter Mengele gaat onder het mes

In de Tweede Wereldoorlog deed de Duitse arts Josef Mengele gruwelijke experimenten op levende kinderen. Nu ligt hij zelf op de onderzoekstafel op de universiteit van São Paulo in Brazilië.

Meer dan 70 jaar na zijn misdaden en ruim 30 jaar na zijn dood haalt de nazi-arts Josef Mengele nog steeds de krantenkoppen. Nu wordt zijn skelet namelijk gebruikt bij de opleiding van toekomstige Braziliaanse artsen.

‘De botten zullen worden gebruikt om de studenten te leren hoe je een stoffelijk overschot onderzoekt en de verkregen informatie koppelt aan bestaande informatie over die persoon,’ legt de arts Daniel Munoz uit.

Mengele raakte gewond in Auschwitz

Het skelet van Mengele is met name geschikt voor dit doeleinde omdat we beschikken over zijn medisch dossier van de jaren dat hij voor Hitler werkte. Er is echter minder bekend over zijn gezondheid in de periode 1960 tot en met 1979, toen hij zich schuilhield in Brazilië.

Zijn botten zijn in 1985 een eindje ten zuiden van São Paulo gevonden en overhandigd aan Daniel Munoz.

‘Toen we het skelet van Mengele onderzochten, ontdekten we bijvoorbeeld een breuk aan de linkerkant van het bekken. In zijn legerdossier staat dat hij zijn bekken brak bij een motorongeluk in Auschwitz,’ aldus Munoz.

Mengele opereerde zichzelf

Mengeles schedel heeft een gat in het linkerjukbeen als gevolg van een bijholteontsteking, en toen de studenten de tanden en kaak goed onderzochten, vonden ze sporen van tandabcessen, die Mengele met een scheermesje heeft proberen weg te snijden.

Mengele durfde niet naar de tandarts omdat hij bang was dat hij dan zou worden opgepakt en vervolgd.

Volgens de vrienden bij wie hij ondergedoken zat, stierf Mengele op 7 februari 1979 tijdens het zwemmen. Hij kreeg een beroerte en verdronk.