De goede Göring redde joden
De broer van Hermann Göring, Albert Göring, had niet alleen een hekel aan nazi’s - hij redde ook joden van de Holocaust.

'Hij is altijd mijn tegenpool geweest,' zei rijksmaarschalk Hermann Göring (r) over zijn jongere broer Albert (l).
'Ik ben een jodenzeug,' stond er op een bord om haar nek.
De 70-jarige vrouw zat op blote knieën de stoeptegels van Wenen met zoutzuur te schrobben, terwijl haar twee SA-plaaggeesten erbij stonden te lachen.
Uit het niets kwam een man tevoorschijn, die op hoge toon met de bruinhemden begon te discussiëren. De rust keerde echter gauw weer toen de man zijn legitimatie toonde.
'Albert Göring' stond er.
Jongere Göring bestreed de Holocaust
De naam Göring was berucht bij iedereen in Europa in de jaren 1930 en 1940. Het nazikopstuk Hermann Göring was de oprichter van de Gestapo, het hoofd van de Luftwaffe en een van de machtigste mannen van het Derde Rijk.
Maar zijn minder bekende jongere broer Albert speelde ook een rol in de nazitijd.
Beschermd door zijn achternaam wist hij niet alleen joden uit Oostenrijk te bevrijden, hij haalde ook gevangenen uit het concentratiekamp Theresienstadt en had banden met het Tsjechische verzet. Volgens getuigen althans.
Gebroeders Göring hadden een bloedband – verder niets
Albert Göring (1895-1966) groeide met Hermann (1893-1946) op in een gegoed Duits gezin, maar de twee broers waren als water en vuur.
'Hij is altijd mijn tegenpool geweest. Hij was niet geïnteresseerd in politiek of het leger. Hij was melancholiek en pessimistisch, en ik ben een optimist. Maar het is geen slechte jongen hoor, Albert,' zei Hermann Göring over zijn broer Albert tijdens de Neurenbergprocessen in 1946.
Albert koos voor een civiele carrière als ingenieur, terwijl Hermann de politiek in ging. De jongere broer verafschuwde het nazisme en werd nooit lid van de partij – in 1928 verhuisde hij naar het levendige, multiculturele Wenen, waar hij meerdere joodse vrienden maakte.
Albert Göring hielp joden uit Oostenrijk vluchten
Maar het nazisme haalde Albert in. In 1938 werd Oostenrijk tijdens de Anschluß ingelijfd bij het Derde Rijk, en al snel werden ook daar de joden vervolgd, gediscrimineerd en gedeporteerd.