De 5 meest gezochte nazi's

Het is een race tegen de klok: nazi-jagers zitten achter de laatste misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog aan. Dit zijn de vijf die ze het liefst achter de tralies zouden zien.

Dr. Sándor Képíró was jarenlang de meest gezochte nazi. Hij nam deel aan de moord op 1200 burgers in Novi Sad in Servië op 23 januari 1942. Hij overleed op 3 september 2011 en werd vóór zijn dood vrijgesproken van alle aanklachten.

1. Gerhard Sommer (95)

Positie: Duitse SS-soldaat.

Aanklacht: Was op zijn 22e betrokken bij de moord op 560 burgers in Sant'Anna di Stazzema in Toscane in Italië. Onder de 560 slachtoffers waren 119 kinderen.

Status: Gerhard Sommer werd in mei 2015 ontslagen van rechtsvervolging wegens dementie. De procureur is echter van mening dat de vroegere SS'er zijn ziekte veinst. Gerhard Sommer woont in een verzorgingstehuis in Hamburg.

2. Alfred Stork (94)

Positie: Duitse korporaal, actief in Griekenland.

Aanklacht: Gaf opdracht tot de executie van 117 Italiaanse krijgsgevangenen tijdens een bloedbad op het Griekse eiland Kefalonia in 1943. Er kwamen 3000 tot 4000 Italiaanse soldaten bij om.

Status: In 2013 werd de toen 93-jarige Alfred Stork bij verstek veroordeeld door een Italiaanse rechtbank. Duitsland heeft altijd geweigerd hem aan de Italiaanse autoriteiten uit te leveren.

3. Johann Robert Riss (93)

Positie: Duitse sergeant actief in Italië.

Aanklacht: Nam deel aan de moord op 184 burgers in het Italiaanse Padule di Fucecchio. Het bloedbad zou aangericht zijn uit wraak voor een aanslag op twee Duitse soldaten door het Italiaanse verzet.

Status: Johann Robert Riss werd in 2011 bij verstek veroordeeld door een Italiaanse rechtbank, maar de oorlogsmisdadiger is tot nu toe aan elke vervolging ontsnapt, want Duitsland weigert hem uit te leveren.

4. Algimantas Dailide (95)

Positie: Werkte voor de Litouwse veiligheidspolitie.

Aanklacht: Arresteerde joden en Polen die het getto van Vilnius probeerden te ontvluchten en droeg hen over aan de Duitsers, die hen executeerden.

Status: In 2004 werd hem zijn Amerikaanse staatsburgerschap ontnomen en werd hij naar Litouwen gedeporteerd. Hier kreeg hij vijf jaar cel, maar hij hoefde die niet uit te zitten.

  1. Helmut Oberlander (92)

Positie: Tolk van Einsatzgruppe D in Oost-Europa.

Aanklacht: Deed dienst in het doodseskader Einsatzgruppe D, dat tijdens de oorlog zo'n 23.000 burgers vermoordde, met name joden.

Status: Helmut Oberlander emigreerde in 1954 met zijn vrouw naar Canada en werd zes jaar later Canadees staatsburger. In 2008 werd hem dat ontnomen, waardoor hij stateloos werd. De ex-nazi ging hier in 2012 tegen in beroep en bevindt zich nog steeds in Canada.