Sławomir Milejski
Het vervallen kasteel Roztoka

Brief aan bordeel bracht schatzoekers op het spoor van nazigoud

Een Poolse kasteeltuin wordt binnenstebuiten gekeerd omdat er misschien voor een half miljard aan nazigoud ligt. Amateurarcheologen kregen lucht van de schat dankzij een brief van een SS’er aan zijn minnares.

‘Mijn liefste Inge, sommige transporten zijn goed verlopen. De overige 48 zware Reichsbank-kisten en alle familiekisten draag ik hierbij aan jou over.’

Na de ontdekking van deze woorden van een SS-officier aan zijn Poolse minnares hebben schatzoekers in Polen een klopjacht ingezet op 10 ton nazigoud uit de Tweede Wereldoorlog. De schat zou zo’n half miljard euro waard zijn.

Volgens de schatzoekers gaat het om het zogenoemde Breslau-goud, dat in de laatste oorlogsdagen op bevel van SS-leider Heinrich Himmler werd geroofd uit het politiebureau van het Poolse Wrocław (Breslau in het Duits). Het goud wordt al 76 jaar vermist.

Het kasteel staat in Silezië, bij de grens met het huidige Tsjechië.

© HISTORIA

48 kisten begraven

De informatie is afkomstig uit de memoires van SS-officier Von Stein, die een van zijn nakomelingen onlangs overdroeg aan de Poolse organisatie Silesian Bridge Foundation.

‘48 kisten van de Reichsbank in goede staat werden verborgen, goed toegedekt met aarde en “vergroend” met levende planten,’ schreef Von Stein. De ontvanger was een prostituee die in het bordeel werkte dat de Duitsers hadden ingericht in het kasteel Roztoka, 40 kilometer van de grens met Tsjechië.

Of het goud er ooit is geweest en of het nog in de kasteeltuin ligt, zal de tijd leren. De hoopvolle schatzoekers hebben al toestemming om op meerdere plaatsen bij het kasteel te gaan graven.