95-jarige demente Auschwitz-nazi wordt berecht

Na 72 jaar op vrije voeten krijgt de voormalige nazi Hubert Zafke nu toch te maken met de lange arm van de wet. Over een maand beoordeelt een Duitse rechtbank in hoeverre hij medeplichtig is aan de moord op meer dan 3600 gevangenen in Auschwitz.

Demente nazi wordt berecht

Ook als je 95 jaar bent en lijdt aan geheugenverlies, sta je niet boven de wet. Dat ondervond de voormalige nazi Hubert Zafke.

Bijna 72 jaar nadat de demente ex-naxi als hospik in het vernietigingskamp Auschwitz werkte, moet hij zich voor de rechtbank verantwoorden voor zijn oorlogsmisdaden. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

3681 mensenlevens op zijn geweten

De Duitse aanklagers in deze zaak willen dat Hubert Zafke wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op meer dan 3600 gevangenen in het concentratiekamp Auschwitz tussen augustus 1944 en september 1944.

Volgens de aanklagers 'wist Zafke dat het kamp een vernietigingskamp was' en daarom wordt hij er nu van beschuldigd te hebben meegewerkt aan de 'wrede, verraderlijke moord op ten minste 3681 mensen'.

'Verdachte verleende steun aan de organisatie van het kamp en was als zodanig betrokken bij de vernietiging van de gevangenen en heeft deze versneld,' luidt de aanklacht.

Hubert Zafke, die zelf beweert onschuldig te zijn, is volgens de rechtbank in Neubrandenburg 'cognitief en lichamelijk verzwakt' en zal daarom gedurende het proces medische zorg krijgen.

Operatie: Laatste kans

Hubert Zafke is lang niet de enige voormalige nazi die door zijn verleden wordt ingehaald.

Sinds 1977 zet het Simon Wiesenthal Center zich in om informatie te verspreiden over de Holocaust en de systematische genocide van de nazi's op joden. Het centrum hoopt dat op deze manier meer oorlogsmisdadigers voor het gerecht zullen worden gedaagd om verantwoording af te leggen voor hun vreselijke daden.

In 2002 startte de organisatie het initiatief Operation: Last Change in een poging nazistische oorlogsmisdadigers ter verantwoording te roepen. Dit heeft geleid tot rechtszaken in Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Roemenië, de Baltische staten en Polen.

Jarenlang was het moeilijk om de oorlogsmisdadigers van het Derde Rijk in Duitsland te pakken te krijgen. De nazi's konden namelijk alleen voor de rechter worden gedaagd als de aanklager specifieke slachtoffers kon opvoeren.

Dat veranderde in 2011, toen de voormalige SS-officier John Demjanjoek werd veroordeeld voor vijf jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan moord – uitsluitend op grond van zijn titel als SS-officier.

De zaak-Demjanjoek was een overwinning voor de nazi-jagers. Voortaan hoefden ze niet meer aan te tonen wie de nazi's hadden gedood. Ze hoefden alleen nog maar te bewijzen dat de verdachten nazi's waren.

Tijd raakt op voor nazi-jagers

De nazi-jagers zijn er zich echter van bewust dat ze moeten opschieten als ze willen voorkomen dat de oorlogsmisdadigers van weleer eindigen als spoken uit het verleden.

'Het gevoel heerst dat de tijd op begint te raken en dat we de laatste oorlogsmisdadigers moeten vervolgen voordat ze dood zijn,' zei Simon Efraim Zuroff, directeur van het Wiesenthal Center, in 2013 tegen de Britse krant The Independent.

Voor de 95-jarige demente ex-nazi Hubert Zafke begint de tijd ook op te raken.

Over een maand, op 29 februari 2016, moet hij al voor de rechter verschijnen en verantwoording afleggen voor zijn oorlogsmisdaden, die aan meer dan 3600 onschuldige mensen het leven kostten.