7 dingen die je nog niet wist over de nazi’s

Hermann Göring stuurde een visser naar een concentratiekamp omdat deze een kikker als aas had gebruikt, en homo’s werden gedwongen tot heteroseks. We hebben zeven feiten over de nazi’s verzameld die je misschien nog niet kende.

12 juni 2018 door Emrah Sütcü

1. U-boten ontsnapten naar Zuid-Amerika

De Duitse onderzeeërs U-530 en U-977 wilden zich niet overgeven toen Berlijn in mei 1945 viel. Ze bleven onder water en zetten koers naar Zuid-Amerika. Twee maanden later kwamen ze aan in Argentinië.

Een paar maanden daarna zei een Argentijnse journalist dat hij in een politierapport had gelezen dat de U-530 een Duitse officier en een burger aan land had gezet voordat de U-boot werd ontdekt door de autoriteiten.

Wie die twee mensen waren, is nooit opgehelderd.

2. Drug maakte soldaat tot superman

In 1944 ontwikkelden Duitse wetenschappers de drug D-IX op basis van cocaïne en metham­feta­mi­ne.

Experimenten toonden aan dat soldaten die D-IX namen 90 kilometer met volle bepakking konden marcheren voor ze moe werden.

De legerleiding was enthousiast over de resultaten en wilde de drug toedienen aan alle Duitse soldaten. De oorlog was echter over voordat D-IX in massaproductie kon worden genomen.

3. Homo’s werden gedwongen tot heteroseks

De nazi’s beschouwden homoseksualiteit als een ziekte en sloten homoseksuelen op in concentratiekampen, samen met andere ongewenste groepen.

In de kampen probeerden de nazi’s homoseksualiteit te ‘genezen’ door homo's te dwingen tot seks met seksslavinnen in speciale bordelen.

Volgens Heinz Heger, een Oostenrijkse man die vanwege zijn homoseksualiteit werd opgesloten in een concentratiekamp, kwam het bevel hiertoe rechtstreeks van het hoofd van de SS, Heinrich Himmler.

Homoseksuele gevangenen die naar Himmlers Kamp Auschwitz werden gestuurd, zagen bij aankomst het bord ‘Arbeit macht frei’ (arbeid bevrijdt).

© Shutterstock

4. Moskou moest een meer worden

De Poolse auteur Oscar Pinkus schrijft in zijn boek The War Aims and Strategies of Adolf Hitler dat de Führer niets liever wilde dan Moskou wegvagen.

Tijdens de invasie van de Sovjet-Unie in 1941 besloot Hitler daarom dat de stad moest worden belegerd en dat de 4 miljoen burgers moesten verhongeren.

Daarna zou Moskou onder water worden gezet, zodat er een kunstmatig meer ontstond.

5. Toren van Pisa was bijna vernietigd vanwege nazi’s

Tijdens de opmars van de geallieerden in 1944 gebruikten de nazi’s de Toren van Pisa als observatiepost.

Toen dat de Amerikanen ter ore kwam, besloten deze de legendarische toren te bombarderen.

Sergeant Leon Weckstein, die de artillerieaanval moest coördineren, werd echter zo gegrepen door de schoonheid van het monument dat hij de aanval afblies.

Naar verluidt is de Toren van Pisa aan de ene kant 56,6 meter hoog en aan de andere slechts 55,8 meter. Toch staat de toren er na verscheidene oorlogen en met een verzakt fundament nog steeds, en er komen veel toeristen op af.

© Shutterstock


6. Nazi-officier redde joden

In de Tweede Wereldoorlog was de Duitse officier Wilm Hosenfeld gestationeerd in Warschau, waar hij een groot aantal joden redde van de dood door hen te verbergen voor zijn landgenoten.

In januari 1945 werd hij door de Russen gevangengenomen en naar een werkkamp gestuurd. Na de oorlog probeerden veel joden die hij had geholpen hem vrij te krijgen, maar de Russen waren onvermurwbaar.

In 1950 werd Hosenfeld veroordeeld tot 25 jaar dwangarbeid, en twee jaar later stierf hij door onbekende oorzaken – waarschijnlijk marteling.

7. Hitler en Göring waren dierenvrienden

Hitler en veel van zijn getrouwen waren vegetariër. Toen de nazi’s in 1933 aan de macht kwamen, namen ze meteen een uitgebreide wet ter bescherming van dieren aan, die een slechte behandeling van dieren streng veroordeelde.

‘In het nieuwe rijk is dierenmishandeling niet toegestaan,’ stelde Hitler, die ook strenge wetgeving op de jacht en dierproeven invoerde.

In augustus 1933 zei Hitlers plaatsvervanger Hermann Göring in een radio-interview dat Duitsers die ‘nog steeds denken dat ze dieren kunnen behandelen als levenloos bezit’ naar een concentratiekamp zouden worden gestuurd.

Göring voerde ook strenge regelgeving in voor onder meer het beslaan van paarden en zou een visser gevangen hebben gezet omdat deze een kikker had gebruikt als aas.

Hitler zou niet alleen dol zijn geweest op dieren, maar ook op drugs. In 1939 begon hij de Tweede Wereldoorlog met metham­fe­ta­mi­ne in zijn bloed. Lees hier het hele verhaal over de nazidictator die geliefd werd door zijn volk, of lees de meeslepende verhalen in ons blad.

Bekijk ook ...