Tomasz Stachura/Santi

Nazischip bevat mogelijk verdwenen barnsteenkamer

In de Tweede Wereldoorlog verdween de beroemde ‘barnsteenkamer’ van de tsaar. Nu denken duikers deze te hebben gevonden op de bodem van de Oostzee.

Een groep duikers heeft het wrak van het Duitse stoomschip Karlsruhe gelokaliseerd. Dit schip werd op 13 april 1945 in het zuiden van de Oostzee door de Russen tot zinken gebracht.

De Karlsruhe was het laatste Duitse schip dat uit Königsberg vertrok voor deze stad in handen viel van het Rode Leger. Historici vragen zich al jaren af of het schip de wereldberoemde ‘barnsteenkamer’ aan boord had.

Dit was een prachtige zaal met panelen van barnsteen en goud, die tsaar Peter de Grote in 1716 cadeau kreeg van de Pruisische koning Frederik Willem I.

De panelen werden aangebracht in het Catharinapaleis nabij Sint-Petersburg. De Russen voegden later nog meer barnstenen panelen toe, waardoor de zaal uiteindelijk was bekleed met ruim 6 ton barnsteen.

De nazi’s stalen de barnsteenkamer in 1941 uit het Catharinapaleis nabij Sint-Petersburg.

© Andrey Korzun

Berging kan raadsel oplossen

Toen het Duitse leger het paleis in 1941 bij de aanval op de Sovjet-Unie veroverde, werd de barnsteenkamer uit elkaar gehaald en naar Königsberg gebracht. Daar werden de panelen aangebracht in het kasteel van de stad.

Tijdens de chaos in 1945 pakten de Duitsers de panelen in kisten, die daarna spoorloos zijn verdwenen.

Niemand weet waar de kisten zijn. Sommige historici hebben geopperd dat ze aan boord zijn gebracht van de Karlsruhe en nu op de zeebodem liggen.

Anderen denken dat de kisten met de barnsteenkamer verloren zijn gegaan toen de Russen de stad veroverden.

De Pool Tomasz Stachura, het hoofd van de duikersgroep Baltictech die het wrak vond, hoopt dat de Poolse autoriteiten de berging willen financieren. Alleen zo kan het mysterie rond de lading van de Karlsruhe definitief worden opgelost.