Florian Huber
Bunker nazi's meer

Nazibunker gevonden op bodem van Alpenmeer

Een Duitse onderwaterarcheoloog heeft bij een duik een bijzondere vondst uit de Tweede Wereldoorlog gedaan.

Op de bodem van een van de diepste meren van Duitsland heeft een onderwaterarcheoloog een ruim 3 ton wegend en ogenschijnlijk onverwoestbaar overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

‘Het zag er vreemd uit. Het leek wel een steampunktelefooncel,’ zegt maritiem archeoloog Florian Huber lachend tegen HISTORIA.

Walchensee bunker nazi's

Maritiem archeoloog Florian Huber dook in de Walchensee, die op sommige plekken wel 190 meter diep is.

© Florian Huber

Volgens Huber tipte een vriend hem dat er iets vreemds lag op de bodem van de Walchensee, zo’n 40 kilometer ten zuiden van München. En omdat Huber toch onderwaterbeelden moest maken voor een tv-zender, besloot hij een kijkje te nemen.

Het bleek niet te gaan om een telefooncel voor steampunkfanaten, maar om een Splitterschutz-Bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Bunker nazi's Walchensee

De bunker op de bodem van de Walchensee was bedoeld voor één persoon en moest bescherming bieden tegen luchtaanvallen. Het bunkertype werd in de Tweede Wereldoorlog overal in Duitsland gebouwd.

© Florian Huber

Mogelijk verborgen nazischat in de omgeving

Volgens Huber werd dit type betonnen bunker, dat circa 3 ton weegt en iets meer dan 2 meter hoog is, in de oorlog overal in Duitsland gebouwd waar individuen geen toegang hadden tot grotere schuilkelders. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleine treinstations of vliegvelden.

Deze bunker stond waarschijnlijk bij een naburige waterkrachtcentrale, waarvan de nazi’s vreesden dat de geallieerden hem zouden bombarderen. Volgens Huber is dat echter nooit gebeurd, hoewel er in 1943 wel een geallieerde bommenwerper in het meer is neergestort na een luchtaanval op München.

‘Maar de Walchensee was ook belangrijk omdat er meerdere nazikopstukken in de omgeving woonden. En aan het einde van de oorlog is er flink wat nazigoud uit Berlijn in de bergen rond dit mooie meer verstopt,’ vertelt Huber.

Een deel van de nazischat werd in 1945 overgedragen aan de geallieerden, maar zeker 100 goudbaren die tegen het einde van de oorlog naar de Walchensee zouden zijn gebracht, zijn nooit gevonden.

Her en der in Duitsland kunnen toeristen nog steeds een paar van de ruim 75 jaar oude bunkers bekijken. Er zijn verschillende varianten van gebouwd.

© Florian Huber

Vindplaats is raadselachtig

Volgens de archeoloog is het niet duidelijk hoe de bunker in het meer is terechtgekomen. Met een gewicht van een paar ton is het gevaarte niet zomaar even te verplaatsen.

Maar als de bunker eenmaal op zijn kant ligt, is hij relatief makkelijk het meer in te rollen. Wellicht was het dus een kwajongensstreek.

Er zijn op dit moment geen plannen om de bijzondere bunker te bergen.

Huber overweegt echter een bord op de oever te zetten met informatie over de bunker. Dat voorkomt hopelijk dat bijvoorbeeld schatzoekers hun leven wagen om te zien of de bunker – die bij laag water met enige moeite is te ontwaren – verband houdt met het beroemde nazigoud.

Dit 3D-model toont de zware eenpersoonsbunker op de bodem van de Walchensee.