Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazi-massagraf gevonden in Polen

Poolse archeologen hebben bewijs gevonden van moordpartijen door de nazi’s. 35.000 burgers kwamen om.

Waldemar Engler

Poolse archeologen deden een gruwelijke ontdekking in het vroegere Pommeren aan de Oostzee. In een gebied dat de bewoners ‘Dal des Doods’ noemen, werden 35.000 Poolse burgers vermoord tijdens de Duitse verovering van Polen in de Tweede Wereldoorlog, en nu is het eerste massagraf gevonden.

‘We wisten dat de slachtoffers ergens lagen, maar vóór ons onderzoek wist niemand waar,’ aldus Dawid Kobiałka van het Poolse instituut voor archeologie en etnologie.

In Pommeren vermoordden de nazi’s 35.000 Polen om Lebensraum vrij te maken voor etnische Duitsers. Bij het dorp Piaśnica werden tegen de 12.000 burgers doodgeschoten.

© HISTORIA

Duizenden slachtoffers in ‘Dal des Doods’

In de eerste oorlogsmaanden werden bij het dorp Piaśnica 12.000 burgers naar de bossen afgevoerd, vermoord en begraven. 7000 andere burgers werden naar het bos bij Szpęgawsk gebracht, waar ze spoorloos verdwenen. De moordpartijen gingen door tot het eind van de oorlog in 1945.

In januari dat jaar werden een paar honderd Polen, onder wie veel verzetslieden, naar een bos bij Chojnice gebracht. Ze werden vermoord, in een massagraf gegooid, met benzine overgoten en verbrand. Drie dagen en drie nachten verlichtten de vlammen het bos.

De slachtoffers van dit laatste bloedbad zijn nu gevonden, en de archeologen proberen ze nu te identificeren, o.a. aan de hand van bezittingen die in de grond lagen. Verder gaan ze op zoek naar de graven van de duizenden onontdekte slachtoffers.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg