Naam van verleidelijke agente eindelijk bekend

Uit een onlangs vrijgegeven rapport komt de identiteit naar voren van een legendarische spionne uit de Tweede Wereldoorlog.

‘Fifi’ moest nieuwe geheim agenten informatie ontlokken. De documenten laten onder meer zien dat Fifi zich Christine Collard noemde toen ze voor de SOE werkte.

Agent 'Fifi' bekend

Haar identiteit is 70 jaar lang geheim geweest. Sterker nog, de Britse autoriteiten ontkenden haar bestaan in alle toonaarden. Maar de legendarische agente met de codenaam ‘Fifi’ was wel degelijk echt, zo blijkt uit onlangs vrijgegeven documenten van de veiligheidsdienst SOE (Special Operations Executive).

'Fif' moest jonge rekruten verleiden

De SOE was de spionagedienst van de Britten, tijdens de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen door Winston Churchill. De agenten van de SOE spioneerden in bezette gebieden in Europa, en Fifi werd ingezet om nieuwe rekruten te testen. De jonge blondine moest ze verleiden en zo hun mond voorbij laten praten. Een leerling-spion die niets prijsgaf, slaagde voor
de test. Wist Fifi hem de waarheid te ontfutselen, dan was hij gezakt.

De documenten vermelden de echte naam van Fifi: Marie Christine Chilver. De 22-jarige vrouw was speciaal agent van 1942 tot het eind van de oorlog. Daarna zette ze zich in voor dierenrechten in Letland, waar ze opgegroeid was. Ze overleed in 2007.

De spionnes van de SOE

  • Nancy Wake hielp het Franse verzet en was in 1943 nummer 1 op de dodenlijst van de Gestapo.

  • Krystyna Skarbek werkte in Polen en Frankrijk en was de inspiratie voor een aantal agentes in de romans over James Bond.

  • Virginia Hall opereerde undercover in Frankrijk. De Gestapo noemde haar de gevaarlijkste geheim agent van de geallieerden..