Shutterstock & @Sprinter99880
Dnjepr

Na de dambreuk: Doden van de Tweede Wereldoorlog duiken op

Het opblazen van de Nova Kachovka-dam in Oekraïne heeft niet alleen duizenden mensen op de vlucht gejaagd, maar levert ook nieuw bewijs van een van de bloedigste hoofdstukken in de geschiedenis van het land.

Op 6 juni werd de Nova Kachovka-dam in Oekraïne opgeblazen, waardoor tot 18 kubieke kilometer (17.680.000.000 ton) water uit de rivier de Dnjepr de regio Cherson in stroomde.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan achter de aanval te zitten, waardoor al duizenden Oekraïners huis en haard hebben moeten verlaten.

Eén ding is echter zeker: op verschillende beelden is te zien hoe het voormalige waterreservoir nu is veranderd in een enorme modderpoel. Daardoor zijn er al veel griezelige skeletten opgedoken die volgens deskundigen dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Op de beelden zien we schedels in de modder – eentje zelfs met een helm uit de Tweede Wereldoorlog. De beelden zijn nog niet geverifieerd vanwege de gevechten, maar skeletten uit de oorlog zouden geen verrassing zijn.

Tijdens de oorlog 80 jaar geleden werden bloedige gevechten uitgevochten tussen de nazi’s en het Sovjetleger over het terrein dat nu het centrum is van het Oekraïense tegenoffensief tegen de Russische bezetting.

Bekijk de oude skeletten die mensen in de modderpoel hebben gevonden:

450.000 soldaten stierven aan de rivier

De Slag om de Dnjepr in 1943 was een van de grootste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog, waarbij 2,6 miljoen Sovjetsoldaten probeerden de stad Nikopol op de westoever van de Dnjepr te heroveren op 1,1 miljoen verschanste Duitsers.

Nog voordat de strijd was begonnen, dropten Duitse vliegtuigen pamfletten boven de Sovjettroepen om hen te waarschuwen voor de bloedige strijd die hen te wachten stond.

‘De Duitsers hebben de westoever van de Dnjepr in beton en staal gehuld. We hebben een Oostelijke Muur gemaakt die net zo ondoordringbaar is als de Westelijke Muur in het westen. Jullie gaan de dood tegemoet. De dood wacht jullie op bij de Dnjepr. Stop voordat het te laat is!’ luidde de waarschuwing.

De propaganda kreeg deels gelijk. De strijd kostte uiteindelijk 450.000 levens. Maar de Duitse verdediging was niet ondoordringbaar en na bijna vier maanden vechten sloegen de nazi’s op de vlucht.

Slag om de Dnjepr

Tijdens de Slag om de Dnjepr staken de Russen de rivier over met gammele vlotten en kleine vissersbootjes.

© Wikimedia Commons

Volgens Oleksi Kokot, deskundige op het gebied van Duitse legervoorwerpen in Oekraïne, is het niet verwonderlijk dat er dode soldaten in en rond de rivier de Dnjepr liggen.

Terwijl de doden van het Rode Leger voor zover mogelijk een fatsoenlijke begrafenis kregen, ‘bleven dode Duitse soldaten gewoon op het veld liggen’, zegt Kokot.

Veel Duitse lichamen werden achtergelaten in de moerassen, die in 1956 onder water kwamen te staan door de bouw van de Nova Kachovka-dam.

Russen bliezen Oekraïense dam op in 1941

En het is waarschijnlijk niet de enige plek aan de Dnjepr waar talloze onbekende Duitse soldaten begraven liggen.

In 1941, toen de Duitsers net de oorlog hadden verklaard aan de Sovjet-Unie en de stad Zaporizja bestormden, besloten de Russen een dam door te steken bij de waterkrachtcentrale DniproHES om de Duitse opmars te stoppen en zoveel mogelijk mensen te laten verdrinken.

DniproHES ligt 210 kilometer ten noorden van Nova Kachovka en deskundigen schatten dat 3000 mensen omkwamen in de vloedgolf.

Een eventuele overdracht van dode Wehrmachtsoldaten moet via de Duitse oorlogsgravencommissie verlopen, maar dit kan waarschijnlijk pas als de gevechten rond de Dnjepr voorbij zijn.