Mysterieuze oorlogsfoto’s choqueren aanklager

De Duitse autoriteiten zijn een onderzoek gestart nadat een anonieme persoon een envelop heeft afgegeven met documentatie over gruwelijke oorlogsmisdaden.

De ‘Einsatzgruppen’ kregen gedetailleerde bevelen voor massale executies.

Vijftig foto’s, genomen aan het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben de openbaar aanklager in Dortmund veel werk bezorgd.

‘De foto’s tonen executies, lijken op de grond en lichamen die op Duitse legervoertuigen zijn gestapeld’, zegt openbaar aanklager Andreas Brendel tegen het persbureau AFP.

Volgens Brendel, die tevens hoofd is van het bureau voor nazimisdaden, zijn de foto’s in 2010 anoniem afgegeven, met een briefje erbij waarop stond dat de foto’s begin jaren 1960 bij de verbouwing van een huis in de Duitse stad Eschweiler werden gevonden.

Dit is een van de foto’s uit de envelop die de openbaar aanklager in Dortmund heeft ontvangen

Het staat min of meer vast dat de foto’s korte tijd na de aanval van nazi-Duitsland op de Sovjet-Unie in 1941 – Operatie Barbarossa – zijn genomen.

Na een jaar onderzoek zijn de verantwoordelijken nog niet geïdentificeerd. Het Openbaar Ministerie maakt de gegevens nu bekend in de hoop dat dit zal leiden tot een doorbraak in de zaak.