Mysterie van Duitse militaire basis bijna opgehelderd

De Duitse militaire basis Schatzgräber is al lange tijd met raadsels omgeven. Een nieuwe vondst moet echter meer inzicht verschaffen in waar de basis eigenlijk toe diende.

Schatzgräber betekent 'schatgraver', en nu is er daadwerkelijk een grote schat opgedoken op de Duitse militaire basis.

© Youtube

Jarenlang was de Duitse militaire basis Schatzgräber een mythe, die alleen voorkwam in schriftelijke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog.

Maar nu heeft een Russisch onderzoeksteam het bewijs gevonden dat hij daadwerkelijk bestond.

Op het eiland Alexandraland ten oosten van Spitsbergen vonden de Russen meer dan 500 objecten van deze basis, die in 1943 en 1944 een geheim, maar essentieel onderdeel vormde van de strategische oorlogvoering van nazi-Duitsland.

Alternatieve geruchten

In 1943 zouden er 10 meteorologen naar Schatzgräber zijn gestuurd om geavanceerde weersvoorspellingen uit te werken, die de nazi’s een voorsprong moesten geven bij aanvallen op de geallieerde troepen in het noordpoolgebied en Noord-Europa.

In de loop der tijd doken er echter andere geruchten over het doel van de basis op. Het woord Schatzgräber betekent ‘schatgraver’, en daarom dachten verschillende mensen dat de basis een link had met de nazistische organisatie Ahnenerbe, die veel belangstelling had voor archeologische schatten.

Vergiftigd door ijsberenvlees

Wat het doel ook was, de rol van Schatzgräber in de Tweede Wereldoorlog kwam abrupt tot een einde.

De mannen die er waren gestationeerd liepen namelijk voedselvergiftiging op toen ze rauw ijsberenvlees aten om te overleven, waarna ze in 1944 door een Duitse onderzeeër werden geëvacueerd.

De 500 objecten, waaronder uniformen, conservenblikken, handgranaten en meteorologische boeken, zijn nu op weg naar Rusland. Daar worden ze onderzocht om erachter te komen welke activiteiten er nu eigenlijk plaatsvonden op Schatzgräber.

Video