Wikimedia Commons

Minionderzeeër ontdekt oorlogsschip tijdens recordduik

Op 6,5 km diepte ontdekte een bemande minionderzeeër het wrak van een verdwenen Amerikaanse destroyer uit de Tweede Wereldoorlog.

De oorlog op de Stille Oceaan was bloedig en heftig. Enkele van de grootste zeeslagen van de Tweede Wereldoorlog werden hier uitgevochten.

Bij zo’n slag, op 25 oktober 1944, bracht het zwaarste slagschip ter wereld, de Japanse Yamato, de Amerikaanse destroyer USS Johnston voor de Filipijnse kust tot zinken.

Historicus Parks Stephenson, die betrokken was bij de missie om met de minionderzeeër naar het wrak te duiken, vertelt dat de USS Johnston onder vuur werd genomen door het grootste oorlogsschip ooit, en felle tegenstand bood.

Het mocht echter niet baten.

Het 115 meter lange Amerikaanse oorlogsschip zonk al snel, en slechts 141 van de 327 bemanningsleden overleefden het.

Na jaren zoeken is een bemande minionderzeeër er nu in geslaagd het wrak te vinden, dat zich op 6500 meter diepte bij de Filipijnen bevindt. De duik werd uitgevoerd door het Amerikaanse bedrijf Caladan Oceanic.

En dat was nogal een prestatie.

‘We hebben de diepste duik naar een scheepswrak ooit ondernomen.’ Victor Vescovo, die de minionderzeeër bestuurde

Duidelijke schade

De onderzeeër dook twee keer acht uur naar het wrak van de destroyer bij het eiland Samar – de diepste duik naar een scheepswrak ooit.

Het voorste twee derde deel van het schip, dat nog intact was en rechtop stond op een diepte van 6456 meter, werd met succes gelokaliseerd.

De Amerikaanse destroyer heeft echter duidelijke sporen van de schade die hij 76 jaar geleden opliep bij de zeeslag om de Filippijnen te bevrijden van de Japanse bezetting – een strijd die de Amerikanen pas definitief wonnen toen de Japanners zich in augustus 1945 onvoorwaardelijk overgaven.

Bekijk hier de eerste videobeelden van de boeg van het schip:

Video