Miniduikboot was Churchills geheime wapen
De motor kwam uit een Londense bus. De instrumenten waren piepklein. En met vier bemanningsleden was de Engelse minionderzeeër X-Craft een kleintje. Toch zette Churchill hem in tegen het gevreesde Duitse slagschip de Tirpitz.

De explosieve lading was in twee grote tanks aan de romp vastgemaakt.
Als een kurk dobbert de minionderzeeër X6 op de kalme fjord, terwijl de kogels op het water inslaan. Granaten laten het water opspatten en er doemt een muur van staal op: de Tirpitz, het meest geduchte schip van de Atlantische Oceaan.
Gespannen manoeuvreert kapitein Cameron de onderzeeër naar het slagschip toe. Hij zit er zo dicht op dat de kanonnen van het slagschip de onderzeeër niet kunnen raken.
Cameron gaat op volle kracht achteruit en raakt met een dreun de romp van het grote schip. Hij trekt aan weerszijden van de nauwe commandoruimte aan een hendel, en het vaartuig laat zijn dodelijke lading los. Twee stalen tanks met vier ton springstof boren zich in de modder onder de imposante romp van de Tirpitz.
Cameron weet dat hij de fjord niet ongeschonden uit kan komen. De bemanning slaat de instrumenten met een hamer stuk, opent de kleppen en laat het water naar binnen stromen. De vier mannen klimmen het luik uit en geven zich met de handen omhoog over.
Vanaf het dek van de Tirpitz zien de Duitsers de X6 zinken. Ook de andere minionderzeeërs die aan de aanval deelnamen eindigen op de bodem. Maar ze zijn niet voor niets opgeofferd.
Even na tienen, op 22 september 1943, bijna een uur nadat Cameron zijn onderzeeër verlaten had, wordt de springstof door de ingestelde timer tot ontploffing gebracht.
Een enorme explosie treft het 42.900 ton zware slagschip. De romp scheurt en het water stroomt naar binnen. De Tirpitz maakt 5 graden slagzij. In de machinekamer haperen de hoofdmotoren.
Het roer komt vast te zitten en er raken twee grote kanonnen zwaar beschadigd. Navigatieapparatuur, radar en radio worden verwoest. De komende zes maanden zal de Tirpitz, het geduchte slagschip, niet meer kunnen meedoen aan de strijd op de oceaan.