Laura Kreider/US ARMY

Militairen geven taart terug met 77 jaar vertraging

In de Tweede Wereldoorlog stalen Amerikaanse troepen de verjaardagstaart van een Italiaans meisje. Nu probeert het regiment dit goed te maken.

In 1945 moesten Meri Mion en haar ouders dekking zoeken in de kelder toen Amerikaanse troepen buiten hun huis in Vicenza, Noord-Italië slaags raakten met de Duitse bezettingsmacht.

Toen het gezin ’s ochtends weer in de keuken kwam, hadden de Amerikanen de verjaardagstaart van de toen 13-jarige Meri opgegeten, die bij een open raam had staan afkoelen.

In een krantenartikel uit 2020 zei Mion:

’Sindsdien denk ik elk jaar op mijn verjaardag terug aan die nacht. Ik zou die taart nog steeds graag opeten, maar ik ben toch blij dat het allemaal zo goed afliep.’

Sinds de Tweede Wereldoorlog in Italië zijn er Amerikaanse militairen in Vicenza gestationeerd, en toen die het interview lazen, besloot het garnizoen op een geschikt moment de actie van hun landgenoten goed te maken.

De jarige, Meri Mion, was 13 toen de geallieerden Italië bevrijdden, dat na de val van Mussolini door de Duitsers was bezet.

© Laura Kreider/US ARMY

Jarige vergeeft Amerikaanse soldaten

Die kans kregen ze onlangs, toen Meri Mion 90 jaar werd. De Amerikaanse militairen boden hun excuses aan en gaven Mion een verjaardagstaart als compensatie.

Tijdens de overhandiging zei de jarige dat ze de Amerikaanse soldaten die 77 jaar geleden haar taart stalen allang vergeven had. En ze bedankte de militairen voor de nieuwe taart:

‘Ik zal de taart met mijn hele familie opeten en terugdenken aan deze prachtige dag, die ik nooit zal vergeten.’