De 332d Fighter Group van de luchtmacht bestond uitsluitend uit Afro-Amerikanen. Tot 1948 waren etnische groepen binnen het Amerikaanse leger strikt gescheiden.

© Getty Images

Lichaam van vermiste gevechtspiloot uit WOII gevonden

Lawrence E. Dickson was 24 jaar toen hij in de Tweede Wereldoorlog met zijn vliegtuig neerstortte.

17 augustus 2018 door Pernille Mogensen

Bijna 75 jaar nadat de Amerikaanse piloot Lawrence E. Dickson op een missie in december 1944 is neergestort, is zijn stoffelijk overschot gevonden. Dat maken Amerikaanse autoriteiten bekend.

Het stoffelijk overschot van Dickson zal worden begraven in de Verenigde Staten.

© U.S. Defense POW/MIA Accounting Agency

Dickson was piloot bij de 332d Fighter Group van de Amerikaanse luchtmacht. Hij had met zijn groep een verkenningsmissie gedaan in Praag in het toenmalige Tsjecho-Slowakije, maar op de terugweg kreeg zijn P-51 Mustang-jachtvliegtuig ernstige motorproblemen.

Via de radio liet hij zijn kameraden weten dat hij boven de Noord-Italiaanse plaats Tarvisio uit het vliegtuig zou springen. Wat er precies is gebeurd, is echter onduidelijk, want er werd geen spoor gevonden van hem, zijn parachute of zijn vliegtuig.

Klik op de afbeelding om Dicksons laatste missie te zien.

Sinds 2011 zoeken de Amerikaanse autoriteiten naar vermiste Amerikaanse piloten uit de Tweede Wereldoorlog.

Met behulp van onder andere Duitse aantekeningen over neergestorte vliegtuigen zijn ze erin geslaagd de piloot en zijn vliegtuig te lokaliseren in de Oostenrijkse gemeente Hohenthurn, vlak bij de grens met Italië. Uit DNA-monsters van het lichaam en van Dicksons nabestaanden blijkt dat het om Dickson gaat.

De Tweede Wereldoorlog is de bloedigste oorlog uit de menselijke geschiedenis. Er zijn veel tragische, hartverscheurende en gruwelijke verhalen over deze periode te vertellen, maar er zijn ook lichtpuntjes.

In elk nummer van HISTORIA lees je de aangrijpendste verhalen, en we beloven dat je het blad niet kunt wegleggen voor je het uit hebt. Kies tussen verschillende abonnementen en neem het abonnement dat bij je past. Je kunt je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je onze beste artikelen twee keer per week digitaal.

Bekijk ook ...