Legendarisch vliegtuig uit WOII moet weer opstijgen

Een zeer waardevolle verzameling bouwtekeningen voor het Mosquito-vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog is opgedoken bij een Britse fabriek. Een organisatie wil aan de hand van de tekeningen nu de Britse versie van de beroemde bommenwerper namaken.

De pas ontdekte verzameling bevat meer dan 20.000 technische tekeningen en diagrammen. Deze tekening kreeg de naam 'Mosquito Mk I, Tropics'.

© THE PEOPLE’S MOSQUITO / Wiki Commons

Niet iedereen heeft het in de gaten wanneer hij een waardevolle historische schat in handen krijgt.

Een Britse ingenieur begreep het gelukkig meteen toen hij onlangs meer dan 20.000 microfilmtekeningen ontdekte, die in een hoek van een oude fabriek in de stad Chester lagen.

De ingenieur wist de tekeningen net op tijd te redden, want de fabriek zou een paar dagen later worden afgebroken. Dat was dus mazzel.

De tekeningen vormen namelijk de enige complete verzameling bouwtekeningen voor het Mosquito-vliegtuig die we kennen.

Tekeningen moeten Mosquito laten vliegen

Met behulp van de tekeningen wil de organisatie The People’s Mosquito het legendarische toestel weer de lucht in krijgen.

Sinds 2011 zet de organisatie zich in om een oude, neergestorte Mosquito op te knappen en te laten opstijgen.

De pas ontdekte tekeningen kunnen technische details bevatten die onmisbaar zijn om een toestel te herscheppen dat historisch helemaal klopt en voldoet aan moderne veiligheidseisen.

Houten vliegtuig veroudert sneller

De Mosquito, die in 1941 in gebruik werd genomen door de Britse luchtmacht, is in veel opzichten een bijzonder vliegtuig.

Zo is hij gemaakt van hout. Tijdens de oorlog wilden de Britten namelijk een beetje zuinig aan doen met hun aluminium.

Al wisten ze met hout een bommenwerper te maken die net zo snel en licht was als een jachtvliegtuig, het materiaal heeft zo zijn nadelen.

Hout kan rotten, en de toestellen vergaan veel sneller dan bijvoorbeeld de metalen Spitfire, die nog tientallen jaren na de oorlog intact bleef.

De laatste keer dat de Britse Mosquito in de lucht was, bij een vliegshow in 1996, stortte het toestel neer en kwamen beide piloten om het leven.