AOC Archaeology
Bunker Groot-Brittannië Tweede Wereldoorlog

Landmeters vinden topgeheime bunker

Toen een stuk bos gekapt werd, vonden Schotse archeologen een ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die was gebouwd voor Churchills ‘geheime leger’.

Een van de bunkers van Winston Churchill is onverwacht opgedoken in Schotland.

In een bos bij de plaats Moffat ontdekten landmeters een ondergrondse bunker die in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd voor het ‘geheime leger’ van de Britse premier.

‘Deze bunkers worden niet vaak ontdekt omdat hun locatie geheim was. De meeste zijn later volgestort of vergeten,’ zegt archeoloog Matt Ritchie tegen de BBC.

Bunker Churchill Tweede Wereldoorlog

De bunker, met wanden en een plafond van gebogen metaalplaten, werd leeg aangetroffen. Er stonden oorspronkelijk zeker zeven bedden, een tafel, een kachel en eten voor ruim vijf weken. Bovendien waren er grote hoeveelheden wapens en explosieven opgeslagen voor sabotageacties.

© AOC Archaeology

Troepen moesten chaos zaaien

Tijdens de oorlog werden er in heel Groot-Brittannië zo’n 500 van deze bunkers gebouwd.

Kleine legereenheden moesten er hun intrek nemen in het geval van een Duitse bezetting van het land.

Deze troepen waren getraind voor sabotageacties en geselecteerd vanwege hun goede kennis van de omgeving. Ze moesten chaos zaaien achter de vijandelijke linies.

Voorraden voor vijf weken

Volgens de archeologen ligt de pas ontdekte bunker 1,5 meter onder de grond en was hij 7 meter lang. De vloer is van beton en de wanden en het plafond bestaan uit metalen platen.

Bunker Groot-Brittannië Tweede Wereldoorlog

Op een 3D-laserscan zijn de dikke wanden aan de zijkanten van de bunker te zien. Die moesten de soldaten beschermen als de vijand handgranaten door een van de twee ingangen gooide.

© AOC Archaeology

Aan weerszijden zat een uitgang met een dikke wand die bescherming bood tegen handgranaten. In totaal was er plaats voor zeven mannen met wapens en voorraden voor vijf weken.

De archeologen hebben geen wapens of andere spullen aangetroffen in de bunker. De exacte locatie is op dit moment nog geheim vanwege de grote historische waarde.