Jodenvervolging door Duitsers kostte veel meer levens

De nazi’s brachten meer Joden om dan we denken. Dat zegt een pater die ongeveer 1000 getuigen van de slachtingen heeft geïnterviewd in de voormalige Sovjet-Unie.

Patrick Desbois vond in Oekraïne onbekende Joodse massagraven.

De Franse pater Patrick Desbois zocht vijf jaar in Oekraïne en Wit-Rusland naar massagraven en getuigen van de Duitse doodseskaders die daar in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Joden afslachtten. Hij is geschokt door zijn eigen ontdekkingen.‘In elk dorp was het raak’, vertelt Desbois aan de Times.

Historici menen dat er bijna zes miljoen Joden zijn omgebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het exacte aantal is nooit vastgesteld. Na zo’n 1000 getuigen van de massamoorden te hebben geïnterviewd twijfelt Desbois er niet aan dat het aantal slachtoffers hoger is. ‘We zijn nog volop bezig met onderzoek in Wit-Rusland, en gaan daarna verder met het nog veel grotere Rusland’. De Joden werden in de eerste oorlogsjaren opgepakt en moesten enorme massagraven delven, waarna ze werden geëxecuteerd. Bij Kiev kwamen er in twee dagen 30.000 Joden om.

Getuigen zeiden dat ze de massagraven in moesten om de lijken ‘goed te leggen’ en deze met zand moesten bedekken zodat er nieuwe slachtoffers op konden. Patrick Desbois werkt samen met het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum, dat meent dat er alleen al in de Sovjet-Unie 1,5 miljoen Joden zijn omgebracht.

In de eerste oorlogsjaren werden Joden opgepakt, doodgeschoten en in massagraven gesmeten.