Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Japanse oorlogsmisdadiger kreeg Bin Laden-behandeling

Na de oorlog waren de VS bang dat oorlogsmisdadigers zouden uitgroeien tot martelaren. Daarom kregen ze een speciale behandeling.

Public domain

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Japanse generaal Hideki Tojo veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Na zijn ophanging cremeerden de Amerikanen het lichaam. Wat er daarna met de as is gebeurd, is tot nu toe geheim gebleven.

Tojo, die tussen 1941 en 1944 premier was, was verantwoordelijk voor de dood van 14 miljoen Chinese burgers en de uithongering van krijgsgevangenen.
Tijdens het werk aan een boek over Japanse oorlogsmisdadigers nam historicus Hiroaki Takazawa van de Nihon Universiteit in Tokio alle relevante documenten door.

In de National Archives in Washington stuitte hij op een geheim document uit 1948, ondertekend door een Amerikaanse majoor.

‘Hierbij verklaar ik dat ik het stoffelijk overschot heb ontvangen, toezicht heb gehouden op de crematie en de as persoonlijk heb uitgestrooid op zee,’ schreef deze Luther Frierson.

In Amerikaanse archieven vond Takazawa een document over het lichaam van Tojo.

© Hiroaki Takazawa/Nihon University

Amerikanen wilden Japan vernederen

‘Ik was niet verrast, want ik had geruchten gehoord dat de as van oorlogsmisdadigers op zee werd uitgestrooid. Het Amerikaanse leger wilde waarschijnlijk aanbidding van de resten voorkomen en, als laatste vernedering, de as niet naar Japan laten terugkeren,’ aldus Takazawa.

De Amerikaanse commando’s die in 2011 Osama bin Laden doodschoten, gingen op dezelfde manier te werk. Ze wilden niet dat zijn graf een bedevaartsoord voor extremisten zou worden.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg