Japan identificeert leden van beruchte eenheid

De Japanse autoriteiten weten wie de leden waren van de militaire eenheid ‘731’, die in de Tweede Wereldoorlog dodelijke medische experimenten uitvoerde op duizenden gevangenen.

Meer dan 3000 mensen kwamen om als gevolg van de medische experimenten van Eenheid 731.

© Bridgeman

Een lijst met 3607 namen, functies en persoonlijke gegevens van Japanse soldaten, artsen, verpleegsters, chirurgen en ingenieurs die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog medische experimenten uitvoerden op gevangenen, is voor het eerst verstrekt aan een Japanse civiele organisatie.

Dat melden internationale media, waaronder de Britse krant the Guardian en de Japanse krant the Japan times.

De organisatie wordt geleid door professor Katsuo Nishiyama van de Shiga University of Medical Science in Japan.

‘Het is voor het eerst dat bijna alle namen en adressen van de leden van de eenheid openbaar zijn gemaakt als officieel document,’ zegt hij in de Japanse krant.

Wrede medische experimenten

Eenhed 731 was een geheim onderdeel van het leger dat in 1936 werd opgericht om biologische wapens te ontwikkelen voor Japan.

Daartoe voerde de eenheid een aantal gruwelijke medische experimenten uit op levende mannen en vrouwen uit onder meer China, Korea en de Sovjet-Unie.

Zo werden gevangenen levend ontleed, werden ze besmet met ziekten als tyfus, cholera en tuberculose en werden ledematen en organen verwijderd of verplaatst.

Meer dan 3000 gevangenen stierven als gevolg van de experimenten.

Apen of mensen?

Het Japanse nationale archief heeft de lijst met namen overgedragen aan Katsuo Nishiyama.

Hij wil onder meer onderzoeken of een bepaalde onderzoeker die lid was van de eenheid en later naam maakte in de academische wereld met een aantal onderzoeksresultaten, die resultaten wel echt bereikte met proeven op apen, zoals hij zelf beweerde. Mogelijk zijn de resultaten gebaseerd op proeven op mensen tijdens de oorlog.

Nishiyama overweegt de hele lijst op internet te zetten in de hoop dat er nieuwe informatie bekend zal worden over de gruwelijke daden van Eenheid 731.