IT-miljardair vindt beroemd oorlogsschip

Op 5500 meter diepte heeft miljardair Paul Allen het wrak van een gigantisch Amerikaans oorlogsschip gevonden, dat in 1945 tot zinken was gebracht. Het schip vervoerde onder meer onderdelen voor de atoombommen die later op Japan werden gegooid.

Een onderwaterexpeditie met aan het hoofd miljardair Paul Allen heeft in Filipijnse wateren een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

© Creative Commons

Een onderzeeboot heeft na 72 jaar eindelijk de overblijfselen gevonden van de USS Indianapolis, een Amerikaans oorlogsschip uit de Tweede Wereldoorlog.

De zoektocht naar het schip werd gefinancierd door miljardair Paul Allen, die samen met Bill Gates de oprichter van de Microsoft Corporation is.

Paul Allen heeft onlangs de onderzeeboot RV Petrel gekocht en gerestaureerd, zodat de boot nu naar 6000 meter diepte kan duiken. O 5500 meter diepte vond de boot het wrak van het schip en maakte er een aantal foto's van.

Onderdelen voor atoombommen

Op 30 juli 1945 ging er iets faliekant fout voor de Amerikaanse vloot.

Het oorlogsschip USS Indianapolis (CA-35) bevond zich in Filipijns vaarwater toen een Japanse onderzeeër het 190 meter lange schip met een torpedo trof.

Kort voordat het schipbreuk leed, had de USS Indianapolis onderdelen vervoerd voor de twee atoombommen die Hiroshima en Nagasaki ongeveer een week later zouden treffen.

Binnen een luttele 12 minuten zonk het schip met de 1197-koppige bemanning. 880 zeelieden overleden onmiddellijk; circa 300 stierven aan de gevolgen van onderkoeling in het water of werden door de haaien opgegeten.

Ook andere oorlogsschepen gevonden

Het schip werd ten westen van de plek gevonden waar het zich volgens historici zou bevinden.

De avond voordat de USS Indianapolis werd getorpedeerd en zonk, werd de aanwezigheid ervan door een ander schip vastgelegd. Dit hebben wetenschappers pas onlangs ontdekt. Door deze informatie ging het zoekteam op een andere plek af.

Paul Allen heeft op eerdere expedities ook al een Japans en een Italiaans oorlogsschip onder water gevonden.