Hoe oud is de Special Air Service?

Hoe lang bestaat de Special Air Service al en wat was zijn oorspronkelijke taak?

David Stirling richtte de SAS op. Britse generaals zagen er echter weinig heil in.

Special Air Service gevormd tijdens de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog zette Groot-Brittannië een aantal speciale eenheden op om achter de linies van de asmogendheden in Noord-Afrika te opereren. Een ervan was de Special Air Service, geleid door David Stirling. Hij wilde paratroepers depots en vliegvelden laten aanvallen.

Special Air Service kende een slecht begin

In november 1941 voerde de SAS zijn eerste missie uit – een complete mislukking. De afstanden in Noord-Afrika waren veel te groot voor de soldaten, die na de landing te voet verder moesten.

Hoewel slechts 22 van de 65 mannen terugkeerden van de missie, kon Stirling zich toch revancheren – maar zonder parachutes. De SAS kreeg deze keer een lift van de Long Range Desert Group, die erin was gespecialiseerd om via de Sahara tot achter de frontlinie van de vijand te rijden.

De mannen van Stirling bereikten de doelen, bliezen 61 vliegtuigen en 30 voertuigen op en gingen ervandoor. Missie geslaagd.

Jeeps vervingen parachutes bij de SAS

Stirling kocht jeeps aan en liet er machinegeweren op bevestigen. Deze jeeps, die voor transport en aanvallen werden gebruikt, zouden het beeld van de SAS in Noord-Afrika bepalen.

Net als andere Britse speciale eenheden werd de SAS na de oorlog ontbonden. Maar in 1952 werd hij weer opgericht in Maleisië. Hier had het Britse leger eenheden nodig om de jungle binnen te dringen en jacht te maken op communisten.