Hitlers boek is weer een bestseller

Met 85.000 verkochte exemplaren in 2016 is een nieuwe uitgave van Mein Kampf van Adolf Hitler een hit in Duitsland. Van het boek, uitgegeven door het Duitse instituut voor geschiedenis, zijn zes oplagen gedrukt.

Adolf Hitler Mein Kampf Bestseller

70 jaar lang verschenen er geen nieuwe uitgaven van Mein Kampf in het Duits. Toen dat wel gebeurde, werd het boek een bestseller.

© Wikimedia Commons

Adolf Hitlers autobiografie Mein Kampf, destijds een enorm succes, staat opnieuw op de Duitse bestsellerlijsten. Van een nieuwe uitgave van het nazistische werk zijn in 2016 85.000 exemplaren verkocht.

Het boek, dat uit twee delen bestaat, verscheen voor het eerst in 1925 en 1926, en er werden meer dan 12 miljoen exemplaren van verkocht in nazi-Duitsland.

Na de dood van de Führer is het in Duitsland echter lange tijd stil geweest rond het boek. De rechten vervielen aan de deelstaat Beieren, die weigerde toestemming te geven voor een herdruk.

Mein Kampf

De nieuwe uitgave van Mein Kampf.

© Wikimedia Commons

Interesse wekt verbazing

Eind 2015 – 70 jaar na de dood van Hitler – vervielen de auteursrechten en kon iedereen het boek uitgeven. Het Duitse Instituut voor geschiedenis kwam daarop met een geannoteerde, kritische versie van Mein Kampf.

85.000 verkochte boeken lijkt misschien niet veel in een land van 81 miljoen inwoners, waar er van de populairste werken 1 miljoen over de toonbank gaan. Desondanks is het instituut verrast over de grote belangstelling en zijn er tot nu toe zes oplagen gedrukt.

‘We zijn blij dat deze ambitieuze balanceeract tussen wetenschappelijk werk en historisch-politieke voorlichting een succes lijkt te zijn, aldus de directeur van het instituut, Andreas Wirsching.

Tot opluchting van de wetenschappers zijn er tot nu toe geen andere uitgaven van het omstreden boek verschenen.