Horloge van Hitler geveild voor een miljoen

In de VS zijn meerdere persoonlijke eigendommen van Hitler geveild. De verkoop wordt door een groep Europese joodse leiders stevig bekritiseerd.

1,1 miljoen dollar.

Zoveel moest een anonieme koper onlangs ophoesten voor een nogal bijzonder historisch accessoire: een gouden horloge dat van Adolf Hitler zou zijn geweest.

In 1945 vonden Franse koloniale soldaten het horloge in het ‘Adelaarsnest’, een hoofdkwartier van Hitler in de Beierse Alpen, nabij zijn zomerresidentie.

Volgens het veilinghuis, Alexander Historical Auctions, kon niet geverifieerd worden of Adolf Hitler het horloge ooit daadwerkelijk heeft gedragen. Het veilinghuis zegt daarentegen zeker te weten dat het horloge op z’n laatst in 1934 aan Hitler cadeau moet zijn gedaan.

Dat weet het omdat de adelaar in het nazilogo in dat jaar werd aangepast – en op het horloge nog het oude logo staat.

Stevige kritiek van joodse gemeenschap

In een open brief bekritiseren 34 Europese joodse leiders de verkoop van Hitlers spullen omdat het volgens hen bijdraagt aan de verheerlijking van de nazi’s en hun misdaden.

‘De meeste objecten hebben weinig tot geen historische waarde, en over motieven van de kopers valt te twisten,’ schrijven ze. ‘De veiling van deze objecten is afschuwelijk.’

Bekijk hier alle naziparafernalia die geveild werden.

Wat vind jij? Mogen nazi-voorwerpen geveild worden? Stem hieronder.