Jarenlang keek de politieke elite in Duitsland Hitler met de nek aan, maar na de verkiezingen van 1933 waren de rollen omgedraaid. 

© Imageselect

Hoeveel verdiende Adolf Hitler?

Toen Adolf Hitler rijkskanselier werd, weigerde hij zijn salaris. Maar via andere wegen harkte de Führer enorme bedragen binnen.

7 juni 2019 door Niels-Peter Granzow Busch

Toen Adolf Hitler in 1933 rijkskanselier werd, weigerde hij het bijbehorende salaris.  Dat was dan ook een schijntje vergeleken met wat de Führer via andere wegen binnenharkte.

In 1926 had hij het laatste deel van zijn werk Mein Kampf uitgegeven, waarvan maar een paar duizend exemplaren waren verkocht. Maar na zijn verkiezingsoverwinning van 1933 werd het boek een enorme bestseller. 

Volgens Hitlers belastingaangifte verdiende hij alleen al in 1933 meer dan 1,2 miljoen rijksmark – zo’n 40 keer het kanselierssalaris.  

Hitler verdiende een vermogen aan zijn boek Mein Kampf, waarvan ruim 10 miljoen exemplaren werden verkocht.

© Imageselect

Hitler verdiende aan huwelijken

De Führer zorgde er bovendien voor dat zijn inkomsten belastingvrij waren. Later bepaalde het regime dat alle pasgetrouwde stellen een exemplaar van Mein Kampf cadeau kregen – op kosten van de staat. 

Daarnaast kreeg Hitler een vergoeding wanneer een krant een van zijn toespraken afdrukte.

Zelfs de posterijen moesten hem betalen voor het recht hem af te beelden op postzegels. Dankzij al deze inkomsten werd Hitler miljonair.

In 1934 besloot hij desondanks dat hij voortaan het salaris van rijkskanselier wilde ontvangen. 

Bekijk ook ...