Hoeveel hoofdkwartieren had Hitler?

Adolf Hitler wilde de Duitse troepen vanaf het front controleren, dus bouwden de nazi’s een aantal hoofdkwartieren voor de Führer. Heel veel zelfs!

Adolf Hitler wilde de Duitse troepen vanaf het front controleren, dus bouwden de nazi’s een aantal hoofdkwartieren voor de Führer. Heel veel zelfs!

W. Frentz/Ullstein Bild

Als opperbevelhebber van het Duitse leger had Adolf Hitler aan één centraal hoofdkwartier niet genoeg om de cruciale besluiten te nemen die voor de oorlogvoering vereist waren. Daarom bouwden de Duitsers voorafgaand aan elke grote veldtocht een zogeheten Führerhauptquartier (FHQ).

Hitler ontving generaals als ministers tijdens zijn verblijf in de FHQ’s.

© W. Frentz/Ullstein Bild

Hoofdkwartieren zwaar beveiligd

Een FHQ moest dicht bij het front en bij een autoweg, spoorlijn of vliegveld liggen, zodat Hitler er snel kon komen. Ook moest de plek goed te camoufleren zijn. Daarom bevonden de meeste FHQ’s zich in het bos.

Teams van duizenden mannen bouwden bombestendige bunkers, vergaderruimten, privévertrekken voor de staf en barakken voor de vele troepen die de Führer tijdens zijn verblijf aan het front beschermden.

Voordat Hitler een FHQ betrok, werden er prikkeldraad en mijnen aangebracht. Voor de communicatieruimte legden genietroepen talrijke telefoonkabels.

In totaal zijn er in de oorlog 14 FHQ’s gebouwd, en daarnaast werden er nog eens zeven niet voltooid. Sommige hoofdkwartieren heeft de nazileider nooit bezocht. Die werden gebruikt door het Duitse leger.

LEES MEER: Lees het hele verhaal over Adolf Hitler in ons grote portret.